Читај ми!

Ukrajinska kriza podigla cene čeličnih armatura i cementa, kakva je snabdevenost tržišta u Srbiji

Čelične armature koje se koriste u građevinarstvu poskupele su za oko 50 odsto po toni u poslednjih desetak dana zbog ukrajinske krize. Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu industriju ističe da je trenutno smanjena distribucija armatura s izmenjenim uslovima prodaje, a da će dalje zavisiti od uslova na svetskom tržištu. Što se tiče hemikalija neophodnih za proizvodnju cementa, očekuje da će se tržište stabilizovati.

Ivana Vuletić podseća da je opšti porast cena građevinskog materijala počeo još od pandemijske krize, januara prošle godine, kada je čelik poskupeo na svetskim berzama više od 20, 30 posto.

Ističe da su programi koje je država imala za vreme pandemije pomogli preduzećima da izdrže taj prvi udar poskupljenja.

Međutim, ukrajinska kriza je donela nova poskupljenja i nove nestabilnosti na svetskim berzama tako da je armatura početkom aprila sa 600 do 700 evra skočila za samo nedelju dana za 100 evra po toni.

"Trenutno su cene armatura od 1.100 do 1.200 evra po toni i to je neuporediva cena s onom kojom smo imali samo dan pre ukrajinske krize. Takva inflacija dovodi i do poremećaja u snabdevanju, onih koji je proizvode, uvoze i distribuiraju, tako da je tržište u tom trenutku stalo", ukazuje Vuletićeva. 

Navodi da trenutno postoji smanjena distribucija armatura i sa izmenjenim uslovima prodaje.

Sada je kaže, avansno plaćanje, ponude prodavaca traju od jednog do tri dana, ali armature na tržištu kao i građevinski materijali postoje, nema dugotrajnog prekida radova.

"Šta će dalje biti, to ćemo tek videti i to zavisi pre svega od dešavanja na svetskom tržištu pa tek posle kod nas", smatra ona. 

Naglasila je i da je PKS već upozorili i dobila i saglasnost Vlade da se pojača nadzor  izvoza otpadnog gvožđa koje je potrebno za proizvodnju čelične armature.

Stabilizacija na tržištu cementa

Što se tiče hemikalija neophodnih za proizvodnju cementa očekuje da će se tržište stabilizovati.

Problem je kaže što su cementare imale u najavi problem do kojeg ipak nije došlo, a to je nedostatak pogonskog goriva.

"Pošto je svuda cilj da cementare pogonsko gorivo menjaju otpadnim materijalima tako je i kod nas.  Postoji ideja da počnu da koriste materijale sa liste otpada kao pogonsko gorivo i očekuje se da će to stabilizovati njihove potrebe u nekom sledećem periodu", objasnila je Vuletićeva.

Srbija ima keramičku glinu

Blok za zidanje je prošle godine u ovo vreme u veleprodaji koštao 19 dinara, sada je 33 dinara, tona gvožđa je sa 550 evra poskupela na 1.100 evra. 

Što se tiče blokova i opekarskih proizvoda za zidanje, važno je istaći da Srbija ima osnovnu sirovinu, keramičku glinu za proizvodnju keramičkih pločica, opeke i crepa.

Međutim, pošto je Ukrajina jedan od velikih izvoznika keramičke gline, ističe da su se kompanije iz EU, početkom krize pojavile na tržištu Srbije kao kupci, nudeći potpuno nerazumne cene za tu sirovinu.

"Treba da budemo pažljivi i da posmatramo šta se dešava na tom tržištu, da naše kompanije, koje inače proizvode kvalitetne opekarske proizvode ne bi došle u situaciju da nemaju sirovinu", upozorila je Vuletićeva.

Tražnja i cene stanova

Objašnjava da tržište uvek oblikuje tražnju, tako da se prema ceni stanova u Srbiji, u Beogradu najviše vidi ta tražnja.

"Što se više traže stanovi to su oni i skuplji. U jednom delu cene, uticaj su imale i cene građevinskog materijala, tako da se o tome ne bih baš konkretno izjašnjavala zato što i ponudu i cenu oblikuje tražnja", zaključila je Vuletićeva.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво