Читај ми!

Srbija dobija novi žig za plemenite metale - koje simbole će nositi zlato i srebro

Završen je javni poziv za izradu novih žigova, ponuda je prihvaćena i već za nekoliko meseci, predmeti od srebra i zlata proizvedeni u našoj zemlji biće označeni srpskim simbolima. Milan Ljušić, državni sekretar u Ministarstvu privrede istakao je da će se za zlato novim Zakon o predmetima od plemenitih metala koristiti kruna s krstom s grba Srbije a za srebro jednokratni krst sa četiri ocila. Naveo je i da se pruža mogućnost svim građanima da utvrde stepen finoće kupljenog nakita na vanrednom pregledu u Direkciji za mere i dragocene metale.

Milan Ljušić objasnio je za RTS da je za predmete od zlata i srebra koji su ujedno i predmeti od dragocenih metala koji se najviše i prometuju, preuzeta je sa grba Republike Srbije kruna sa krstom za zlatne, a za srebrne jednokratni krst sa četiri ocila.

Dodao je da je pored tih predmeta uveden i znak Natalijine ramonde za spomenice i zlatnike koji imaju stepen finoće preko 900.000 delova, a to je petokraki cvet sa lentom na stilizovanom trouglu.

"Pored žigova za zlato i srebro mi žigošemo još paladijum i platinu. Njihovo žigosanje je uvedeno još zakonom iz 2011. godine, a 2012. pravilnikom je definisan njihov vizuelni indentitet koji mi ovom prilikom nismo menjali s obzirom da je to vizuelni indentitet žigova koji je utvrđen u skladu sa novim republičkim simbolima", naveo je Ljušić.

Ko sve može biti otkupljivač

Novina u odnosu na prethodna rešenja je naglasio je, što svaki privredni subjekt koji je registrovan u APR može biti otkupljivač predmeta od dragocenih materijala. Međutim, on mora biti registrovan i u Direkciji za mere i dragocene metale kao privredni subjekt koji je registrovan za tu delatnost.

U Direkciji su trenutno 592 privredna subjekta koja su registrovani otkupljivači predmeta od dragocenih metala.

"Ukoliko se privrednici ne pridržavaju zakona predviđene su i određene sankcije. Za otkupljivače za privredne subjekte to su od 100.000 do dva miliona dinara, a za odgovorna lica u tim preduzećima od 10.000 do 150.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 500.000 dinara", ukazao je Ljušić.

Provera stepena finoće

Novim zakonom se, naglasio je propisuje moućnost da svi kupci, svi građani svoj predmet, nakit koji kupuju mogu da odnesu na vanredni pregled u Direkciju za mere i dragocene metale, na utvrđivanje stepena finoće i kvaliteta tog predmeta od zlata, srebra, platine i paladijuma.

Zakonom je uveden red kad je reč o prometu popularno nazvanog "lomljenog zlata" a kad je u pitanju investiciono zlato, Ljušić navodi da ono ne potpada pod ovaj zakon jer njega definiše Zakon o porezu na dodatu vrednost.

"Samo investiciono zlato predstavlja novac kao neku vrstu štednje, jer vi kad kupite zlato vi ste praktično rešili da štedite u zlatu", naglasio je Ljušić.

 

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво