Читај ми!

Neizvesnost na tržištu struje i gasa kočnica za industriju

Situacija na tržištu energenata ne daje mnogo povoda za optimizam. I prva radna nedelja ove godine donela je poskupljenja - barel nafte ponovo je dostigao 80 dolara, ugalj je za dan poskupeo više od 7 odsto, a gas i struja su zadržali visok prošlogodišnji nivo. To stvara najveću neizvesnost u Evropi, gde neke firme već najavlju otpuštanja i zatvaranje pogona. Kod nas privrednici lakše dišu uz šestomesečno ograničenje cene struje, ali traže i dugoročno rešenje.

Od oktobra je čeličana u Holandiji, zbog skupog gasa i struje, obustavila proizvodnju, topi samo uvozni aluminijum. Gubici se gomilaju pa su u strahu da će morti da zaustave mašine.

"To znači da ima manje posla za 325 zaposlenih. Još se nadamo da ćemo moći da nastavimo rad, ali raspoloženje je sada pomalo depresivno, jer će 120 kolega dobiti otkaz", kaže radnik čeličane "Al Del".

Finansijski direktor te kompanije kaže da će i rezerve presušiti.

"Možemo da nastavimo ovako neko vreme, ali se svi nadamo da će cene pasti na normalan nivo", kaže.

Najugoženije su industrije koje troše velike količine energije - crna i obojena metalurgija, petrohemija, proizvođači automobila. Poskupeo je i transport i sve se već reflektuje na cene finalnih proizvoda.  

"Svi imamo razlog za strah, pogotovu zato što se ovo dešava samo u Evropi. U celom svetu imamo poskupljenje energenata, ali ne na ovom nivou. Ovo je, da kažem, sada evropski problem i sada evropska industrija postaje nekonkurentna na svetskom tržištu, koji Evropa mora nekako da reši", kaže predsednik Asocijacije menadžera Srbije Dragoljub Damljanović.

"Nekako se sve to skupilo u ovom kovid vremenu. Posledice na ekonomiju se manifestuju, pre svega, preko visoke inflacije, koja će svakako trajati", kaže Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta.

Za našu privredu situacija je nešto izvesnija - na preporuku Vlade EPS je na 6 meseci ograničio cene struje za privredu.

"Mislim da će srpska vlada, kako i druge vlade, pokušati nekim administrativnim načinima da ublaži taj udar da bi održala konkurentnost te industrije. Međutim, to ne može dugo da traje, ovo se nikada neće vratiti, cene neće biti kao što su bile nikada više, znači mora strateški da se razmišlja", kaže Dragoljub Daljanović. 

Za dugočnim rešenjima traga cela Evropa, jer se energetska kriza samo produbljuje. Neke ranije prognoze međunarodnih finansijskih institucija ukazuju na to da će rekordno visoke cene energije i energenata potrajati bar do kraja proleća.  

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво