Читај ми!

Zbog čega lažni pčelari prijavljuju nepostojeće košnice

U Srbiji 30.477 pčelara ima više od 1.550.000 košnica. Tako, bar pokazuje zvanična statistika. Savez pčelarskih organizacija sumnja u ove podatke. Smatraju da su zbog subvencija države nepostojeće košnice lažno obeležene, a da se pčelarstvom zaista bavi između 22.000 i 23.000 poljoprivrednika. Od nadležnih traže rigorozniju kontrolu i kažnjavanje onih za koje se utvrdi da su neosnovano koristili podsticaje.

Iz poljoprivredne inspekcije podsećaju da korisnike subvencija proveravaju, što je rezultiralo i hapšenjima u prethodnom periodu, ali da je zloupotrebe nemoguće u potpunosti sprečiti.

Uprkos tome što poslednje dve, tri godine nisu bile naklonjene pčelarenju, u Srbiji se tim poslom bavi sve više poljoprivrednika, a broj košnica se povećao za oko 300.000.

"Mi to ne možemo da poverujemo, kao ni što ne verujemo u broj pčelara. Zvanično ih je registovano 30.500, a kada pogledate stanje na terenu 8.000 ih je u savezu, a oko 16.000 traži subvencije od države. Svaki peti pčelar nema više od 20 košnica, nema pravo na subvencije. Prema tome 20.000 pčelara je realna cifra, neka bude 22.000, 23.000", rekao je Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Podećaju da su na zloupotrebe ukazivali i pre nekoliko godina.

"Imali smo primer, pre nekoliko godina, jedne pčelarke iz Novog Sada. Prijavili smo i ispostavilo se da je ona prijavila lažno 30 košnica, a da nema ni jednu jedinu. Mi se plašimo da takvih ima puno, iz prostog razloga što su cifre neverovatne", naglasio je Živadinović.

Pčelari: Subvencije razlog lažnog prijavljivanja nepostojećih košnica 

U Savezu pčelarskih organizacija Srbije veruju da su subvencije razlog lažnog prijavljivanja nepostojećih košnica, a štetu trpe pravi pčelari.

Uprkos tome što se za podsticanje pčelarstva u budžetu odvaja sve više sredstava, subvencije po košnici su godinama iste – 800 dinara. 

"Koristio sam subvencije po košnici, pre tri godine za opremu. Uzeo sam prikolicu i dve pčelarske platforme. Prošle godine sam uzeo centrifugu. Treba uvesti red, da uspostavimo sistem kontorle. Po automatizmu će taj novac koji ide, da tako kažem u nelegalne tokove, da ide pčelarima koji se stvarno muče, stvarno rade. Jer je pčelarstvo visokorizična niskoprofitna grana stočarstva", rekao je pčelar Radivoje Stojanović.

U Poljoprivrednoj inspekciji kažu da sve sumnjive korisnike podsticaja kontrolišu, pa je u prethodnom periodu bilo i hapšenja. 

"Postoje jasne procedure u kojima subjekti na osnovu procene rizika bivaju provereni u redovnim, planskim kontorlama u smislu da li su zloupotrebili podsticaje. Zloupotreba generalno ima, i to možete da vidite i znate, mi jasno i transparentno izlazimo u javnost kad smo nekog sankcionisali i kad se dešava neka nepravilnost po tom pitanju. Pozivamo sve koji znaju za neku nepravilnost da dostave Ministarstvu poljoprivrede na osnovu čega ćemo reagovati", izjavio je Nenad Vujović, pomoćnik resornog ministra iz Sektora poljoprivredne inspekcije.

Jedan od načina kontrole, smatraju u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, bio bi javno objavljivanje imena svih korisnika subvencija. Ali, to je prema tumačenju zakona - kršenje zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

"Mi ne smatramo da su to privatni podaci. Jer mi svi kao građani dajemo porez državi i želimo da znamo gde taj novac ide. Prema tome, ako postoji iole sumnja da novac odlazi na neku stranu da to nije namenski, mi to moramo da znamo. Zato je bitno da se spisak onih koji dobiju novac javno objavi i mi tada nećemo imati problem", rekao je Rodoljub Živadinović. 

Od svih lažnih i pravih pčelara koji su prijavili više košnica nego što stvarno imaju, Savez pčelarskih organizacija Srbije traži da ih odjave kod veterinara.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво