Читај ми!

Počinje sajam privrede u Tirani, među učesnicima i 20 srpskih preduzeća

U Tirani će danas biti otvoren međunarodni sajam privrede. Među nekoliko stotina učesnika biće više od 20 srpskih preduzeća. Namera je da se povežu sa albanskim preduzećima i obostrano prošire tržište, čime će dodatno pospešiti rast robne razmene između dve zemlje.

Na 27. Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani Razvojna agencija i Privredna komora Srbije organizovaće nastup predstavnika 22 firme. Srpski proizvođači predstavljaju nove tehnologije i inovacije, i to iz sektora metalske i elektro industrije, prehrambene, hemijske, industrije tekstila i nameštaja.

Nastup srpskih privrednika, među firmama iz Grčke, Turske, Italije, organuzuje se sa ciljem da prošire poslovanje na albanskom tržištu, ojačaju već uspostavljene poslovne veze ili pronađu nove partnere.

Tokom 2020. godine izvoz srpske privrede na tržište Albanije porastao je za 10 odsto, uprkos problemima koje je poslovanju na globalnom nivou donela pandemija koronavirusa.

Za prvih devet meseci ove godine zabeleženo je povećanje robne razmene za 28 odsto u odnosu na isti period prošle. Od januara do oktobra ove godine razmena je bila preko 185,9 miliona evra, skoro 42 miliona evra više nego tokom prvih devet meseci prošle godine.

O pozitivnoj strani nastupa privrednika iz Srbije na međunarodnim sajmovima u Tirani ukazuju iz Privredne komore i navode podatak da će od 2013, kada je robna razmena sa Albanijom bila 100, do kraja godine skočiti, kako očekuju, na blizu 300 miliona evra.

Sajam u Tirani održava se pod sloganom "Jedan Balkan, jači Balkanci", a na tragu pokrenutih inicijativa, srpski privrednici ovde nastupaju pod motom "Otvoreni Balkan za rast i razvoj".

Srpska privreda na sajmu u Tirani nastupa 16 godina uzastopno.  

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво