Читај ми!

Sve traženiji kotlovi iz "Megala", u planu i robotizacija

Preduzeće "Megal" u Bujanovcu, pre 40 godina stvoreno je od zaštitne radionice, koja je upošljavala prvenstveno osobe sa invaliditetom. Proizvodi peći na čvrsto gorivo, a ove godine potražnja je veća za kotlovima na pelet.

Osavremenili su proizvodnju, kupili mašine, proširili proizvodni program kotlova na pelet i drva.

"Nabavili smo jedan novi fiber-laser za sečenje limova, zatim štanc mašine, a u planu je da uvedemo delimičnu robotizaciju, odnosno automatsko zavarivanje u proizvodnom procesu", kaže Boža Mančić, tehnički direktor u AD "Megal" u Bujanovcu.

U pogonu finalne montaže sve se radi ručno, desetak radnika dnevno sklopi dvadesetak kotlova na pelet.

"Treba do dva sata da se u kompletu izradi kotao. Može i sam radnik da ga napravi, ali i više njih ponekad radi na jednom kotlu", kaže Boban Đorić, smenovođa.

U preduzeću radi 120 radnika, od kojih je šest sa invaliditetom. Poštuju propisane mere protiv koronavirusa, fizičku distancu.

"Zaštićeni smo i svi moji radnici su vakcinisani. Ja sam se vakcinisao tri puta i preležao sam kovid", kaže smenovođa Srđan Đokić.

Od početka godine pratio ih je nedostatak materijala i povećanje cena, ali potražnja kotlova na pelet je velika, pa obim proizvodnje nije smanjivan - 400 kupaca uplatilo je avans i čeka isporuku kotlova.

"Dobra je vest da nam već sutra kreće elektronika iz Italije, kotlovi su spremni za isporuku po ugradnji, ta elektronika ide na tržište, kako kod onih koji su avansno uplatili tako i kod drugih koji iskažu potrebu za našim kotlovima", kaže Dragoljub Kostić, direktor AD "Megal" u Bujanovcu.

U "Megalu" očekuju do kraja godine da za 10 odsto premaše planiranu proizvodnju, a godišnje proizvedu oko 2.600 kotlova za grejanje za domaće i strano tržište.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво