Читај ми!

Subvencije oživele požarevački kraj, mehanizacija obnovljena, voćnjaka sve više

Slika poljoprivrede u požarevačkom kraju se drastično promenila otkako je gradska uprava ukinula agrarni fond i prešla na direktne subvencije za sve poljoprivrednike. Posedi su se povećali, mehanizacija je obnovljena posle više decenija, a voćarstvo oživelo.

Da bi Miloš Stojanović iz Lučice pripremio njive za jesenju setvu, nekada je morao zemlju da prevrne tri puta - plugom, tanjiračom i drljačom.

Uz subvencije Grada Požarevca kupio je veću tanjiraču i setvospremač, pa hektar njive završi za pola sata.

"Nama znači mnogo zato što je sigurnije na grad da konkurišemo, 40 odsto na celokupnu sumu mašine vrate nam i uvek vraćaju do kraja godine", kaže Miloš Stojanović, poljoprivrednik iz Lučice.

Subvencije od 60 odsto za nove zasade voća, kolike su bile kada su pokrenute 2016. godine, motivisale su na sadnju čak i građane koji se nikada nisu bavili poljoprivredom.

Vladimir Lovre iz Požarevca kupio je tri hektara zemlje i zasadio kruške.

"Mi uzgajamo krušku za konzum. Trenutno nemamo ništa u planu za dalju preradu. Razmišljamo o tome, ali za sada je još uvek rano. Ove godine je bila druga berba. Ima vremena. To je neka budućnost voćarstva u preradi", kaže Vladimir.

Za pet godina voćarstvo je oživelo. Sada se među kukuruzima, žitom i suncokretom na 47 hektara njišu i krošnje više od 60.000 novih sadnica voća.

Ratarski posedi su ukrupnjeni, pa veća poljoprivredna gazdinstva obrađuju i do 300 hektara zemlje, a nakon više decenija mehanizacija je obnovljena sa 416 novih mašina.

"Svi poljoprivrednici koji su konkurisali i ispunjavali uslove dobili su subvenciju. Niko nije bio odbijen. U 2021. godini imamo obezbeđen budžet od 30 miliona dinara i po sadašnjem konkursu imamo 262 prijave", kaže Bojan Dinić, član veća za poljoprivredu. 

Na ime subvencija do sada je isplaćeno 148 miliona dinara iz gradskog budžeta. Posao olakšava i redovno održavanje ratarskih puteva, za šta je ove godine opština izdvojila 18 miliona dinara.  

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво