Grci ulažu 250 miliona evra u Srbiji

U poslednja dva i po meseca pet grčkih kompanija podnelo je dokumentaciju za početak poslovanja u Srbiji, izjavio je predsednik Helenskog poslovnog udruženja u Srbiji Vasilis Dertilis.

Dertilis nakon sastanka grčke privredne delegacije sa srpskim prduzećima, nije rekao o kojim kompanijama je reč, ali je naveo da one planiraju investicije od 200 od 250 miliona evra u Srbiji.

 

"Srbija je "obećana zemlja" za grčke investitore, a naročito od danas kada se formira vlada i uspostavlja nova politička stabilnost", kazao je on.

Dertilis je polovinom aprila ove godine kazao da oko 50 firmi iz Grčke planira da započne poslovanje u Srbiji, ali da neki od investitora pre realizacije tih ulaganja žele da se uvere u političku stabilnost.

Ponovio je da su Grci među najznačajnijim investitorima u Srbiji i da su uložili 2,1 milijardu na srpskom tržištu, dodajući da je još dve milijarde evra spremno za ulaganje.

"Pregovori o ulaganjima sa dva velika preduzeća u Novom Sadu i Beogradu su već u toku, a blizu realizacije su i poslovi u oblasti metalske industrije, trgovine, prehrambene proizvodnje i turizma", kaže Dertilis ne precizirajući o kojim firmama je reč.

Očekujemo, naveo je Dertilis, da do kraja ove godine počne i realizacija projekta za završetak autoputa na panevrospkom koridoru 10 kroz Srbiju, za koji je kroz Helenik plan Vlada Grčke izdovjila 100 miliona evra.

Predsednik Grčke agencije za promociju izvoza Panajotis Papastavru izrazio očekuje da će sastanci privrednika tokom dvodnevne posete privredne delagacije iz Grčke omogućiti povećanje trgovinske razmene Srbije i Grčke koja iznosi oko 360 miliona evra godišnje.

Privredna delegacija u kojoj je 18 preduzeća iz Grčke započela je dvodnevnu posetu Beogradu koju je organizovala Grčka agencija za promociju izvoza HEPO radi uspostavljanja saradnje sa srpskim preduzećima.

Planirano je da se tokom dva dana održi 70 bilateralnih sastanaka predstavnika kompanija iz Grčke i Srbije.

Sastancima će prisustvovati oko 30 srpskih preduzeća među kojima su Delta maksi, Forma ideale, Merkator Srbija, IPS, Alka grupa, Farmalogist, Gemaks, Fudlend, Veterinaski zavod Subotica i drugi.

Grčku delegaciju čine predstavnci kompanija Agrovim, Alapis, Alpha Wood, Alpha gefsi edesmata, Aslanis, Asprofos engineering, Cephalonian fisheries, Chepro, Cherbros, Emhkam pumps, Gallis, Hellenic fine oils, Kalogeras-promomessage, Kronos, Palirria, Tecnosteel, Viomes o Yiotis.

Prema podacima Helenskog poslovnog udruženja, u Srbiji posluje 150 čisto grčkih kompanija i još toliko srpsko-grčkih, a one upošljavaju više od 25.000 srpskih građana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво