Читај ми!

Čadež u Jerusalimu za RTS: Naš cilj je da se svrstamo među 30 najinovativnijih ekonomija

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je za RTS da je cilj da se Srbija zajedno sa izraelskim partnerima u naredne dve do tri godine svrsta među trideset najinovativnijih ekonomija sveta.

U Izraelu je otvoreno predstavništvo Privredne komore Srbije, sa ciljem da se ojačaju ekonomske veze dve zemlje, koje ove godine obeležavaju i 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Predsednik PKS Marko Čadež prisustvovao je svečanosti povodom otvaranja predstavništva PKS u Izraelu. 

"Kada pogledamo ono šta jeste predstavništvo PKS u Jerusalimu jeste i kancelarija za povezivanje naših inovativnih kompanija", rekao je Čadež za RTS.

Nalazimo se u predstavništvu koje je usred Starap sitija u Jerusalimu na mapi inovativnih kompanija i startapova jednog od veoma priznatog internacionalnog imena.

Želimo da spojimo naše kompanije iz tradicionalne industrije, starapove iz inovativne industrije i izraelske inovativne kompanije koje su vodeće u svetu da odgovore na najveće izazove, rekao je Čadež.

Pred nama su izazovi kako da modernizujemo infrastrukturu, industrijsku proizvodnju, metalsku industriju - niz sektora se spaja u jednu stvar a to je modernizacija i digitalizacija, a Izrael je u tome vodeći.

Prema njegovim rečima, naš cilj zajedno sa Izraelom je prost, da za dve do tri godine postanemo jedna od 30 najinovativnijih ekonomija u svetu, onih ekonomija koje Izrael predvodi.

Čadež kaže da će to uticati na spoljnotrgovinsku razmenu naše zemlje. Izrael je jedan od značajnijih investitora.

"Sa otvaranjem predstavništva u Jerusalimu započeli smo jedan proces - postoji interes da se ide ubrzano ka postizanju slobodnog trgovinskog sporazuma sa Izraelom i o tome razgovaramo sa našim ministarstvima i sa ministarstvima u Izraelu. On je pokazao snažan interes i volju da o tome razgovaramo i to je za naša preduzeća od velikog značaja, jer nas to oslobađanje od nepotrebnih dažbina kroz sporazum oslobodnoj trgovini dovodi u veću konukrentost za naše izvoznike, da povećamo naš izvoz ka Izraelu", kaže Čadež.

Istakao je da otvaranje kancelarije nije vezano samo za inovativne kompanije već je vezano i za "hard kor" ekonomiju i spoljnu trgovinu.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво