Читај ми!

Otvoren Čukaru Peki, novi rudnik bakra i zlata u Boru

Kineska kompanija "Ziđin", većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, otvorila je u tom gradu novi rudnik bakra i zlata Čukaru Peki, a početak rada rudnika su pritiskom na taster ozvaničili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor za poslovanje u inostranstvu "Ziđina" Ću Guodžu i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Reč je o jednom od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svetu, a kineski vlasnik je najavio da će to biti zeleni rudnik koji će imati veće ekološke standarde zahvaljujući savremenim tehnologijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, nakon otvaranja novog rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kineske kompanije Ziđin da istok Srbije ima dobru budućnost i da sve što je do pre samo nekoliko godina izgledalo nemoguće u tom delu zemlje sada se ostvaruje.

Čestitao je zaposlenima i istakao da će oni donositi profit ne samo tom rudniku i Ziđinu već i celom istoku Srbije.

Predsednik je pozvao sve ljude koji su napustili istočnu Srbiju da se vrate u našu Srbiju i tu grade budućnost za sebe i svoju porodicu.

"Polako ćemo da stižemo Zapad po platama, ovde će moći na svojoj zemlji da prave budućnost za svoju porodicu", poručio je Vučić.

Presednik je istakao da je urađen potpuno nov rudnik na drugoj strani Bora i to na najmoderniji način, uz poštovanje ekoloških standarda za životnu srednu, kao i da ima sve prečistače opadnih voda.

Vučić je podsetio da je Si Đinping rekao da istorija govori da su otvorenost i saradnja pokretači dinamičnih međunarodnih ekonomskih aktivnosti i da će otvorenost i saradnja ostati od suštinskog značaja za kontinuirani ljudski napredak.

Predsednik je rekao da je to bila vizija za bolji svet za sve narode i da su to bile vizionarske reči koje nisu nikog ostavile ravnodušnim.

"Ponosnim smo na naše prijateljstvo i saradnju sa Kinom i predsednikom Sijem. Nije lako uvek predstavljati malu zemlju koja pokušava da bude nezavisna i suverena, zato što i u toj zemlji imate one koji će rađe da slušaju velike sa Zapada nego zov sopstvenog naroda, i kome će interesi drugih da budu preči od interesa svojih ljudi i onih koji su mu iskreni priojatelji", naglasio je Vučić.

Kako je rekao, kompanije iz Kine su dve od tri kompanije koje su najveći izvoznici u Srbiji najviše doprinose BDP-u.

Napomenuo je da je 2018. prosečna plata u RTB Bor bila 68.000 dinara, dok je danas 98.200 dinara, kao i da su Kinezi obećali da će biti više od 100.000 dinara.

Vučić je kazao da je u Boru prosečna cena stambenog kvadrata bila 300 evra, dok je danas 480 evra, kao i da su uz radnike koje su zadržali, zaposlili još 1.780 ljudi.

Srbija je, ističe, uzela za rudnu rentu tri puta više ove godine nego pre tri godine kada je to iznosilo u tri milona a sada devet miliona evra

Predsednik je naglasio da će građani Bora imati bolji vazduh zbog modernih postrojenja.

Sa druge strane, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evorpi, iza Poljske, sa 18 odsto proizvednog bakra, rekao je Vučić i dodao da je cena bakra sada skočila i da iznosi više od 10.000 dolara po toni, što će dodatno dati na značaju svemu što Ziđin radi na istoku Srbije.

Kaže da ga je rastužilo danas kada je video koliko smo zaostajali za Kinom u toj oblasti, najmanje 20 godina.

To pokazuje koliko još možemo da učimo od Kine i napredujemo da bi mogli da idemo u korak sa razvijenim zemljama sveta, naveo je Vučić.

Rekao je da će se u Čukaru Peki vaditi mnogo zlata i da će naša zemlja odnosno NBS moći da nabavlja po povoljnijoj ceni zlato i uvećava zlatne rezerve, a koje su trenutno najveće u istoriji naše zemlje - oko 37 tona i to po tri puta većoj vrednosti.

To je važno da bi mogli da se borimo sa rizicima u ovoj situaciji, dodao je Vučić.

Kaže da je razgovarao sa predstavnicima MMF -a danas o aktuelnoj energetskoj krizi i da sve zemlje koje kažu da će to bili lako rešeno lažu.

Predsednik je rekao da ništa tu neće biti lako i da ćemo imati problema sa svima energentima po pitanju cene, ali da ćemo se boriti.

Dodao je da se mnogo manje sekiraju oni koji su u neuporedivoj lošijoj sitauciji od Srbije i gotovo da nemaju nikakvo rešenje za razliku od nas.

"Mi smo za istok Srbije našli rešenje u partnerstvu sa Ziđinom, otvorili gornji sloj, pa dve zone donjeg sloja po najvišim svetskim standardima. U Boru je prosečna plata bila pre devet godina 428 evra, a danas 647 evra što je iznad proseka u Srbiji i više nego, na primer, u Novom Sadu, i idalje će da rastu, pre svega zahvaljujući Ziđinu", kazao je Vučić.

On je rekao da je plata u Boru porasla za 55 odsto za samo nekoliko godina, a u Majdanpeku sa 378 na 574 evra.

Predsednik je najavio da će država uložiti do 11 milona evra u rekonstrukciju bolnice u Boru i još 10 miliona u najmodenirniju opremu i da će se već sledeće godine krenuti u pun obim radova i nabavku opreme.

Borani će dobiti jednu od najmodernijih bolnica i neće morati više da idu u veće gradove, rekao je Vučić.

Kazao je da će se raditi odmah i vodovodna mreža, kanalizacija na oko 120 kilometara što će koštati oko 80 miliona evra.

Takođe, radiće se i drugi projekti - obilaznica i mnogi putevi, naveo je Vučić i dodao da ništa od toga ne bi bilo da nije bilo naših kineskih prijatelja.

Predsednik je zahvalio i bivšem predsedniku Srbiju Tomislavu Nikoliću i ministarkama Zorani Mihajlović i Ireni Vujović, na pažnji koji su posvetili ovom projektu.

Poručio je ambadorki Kine Čen Bo da prenese njegove najsrdačnije pozdrave predsedniku Siju i dodao da ćemo uskoro imati velikog gosta i posetu iz Kine, kao i da se tome unapred puno raduje.

"Želimo da gradimo najbliže odnose sa vašom prelepom zemljom, naše prijateljstvo smo prema Kini i u ne lakim okolnostima mnogo puta dokazali", poručio je Vučić.

Predsednik je na kraju obraćanja dobio na poklon od kompanije Ziđin parče stene sa 60 odsto bakra, koja je izvađena iz rudnika nakon njenog otvaranja pre manje od sat vremena.

Predsednik je obišao kontrolnu sobu, odakle se pokreće i prati celokupna proizvodnja.

Čen Bo: Čukaru Peki važan za ekonomski razvoj Srbije

Otvaranje rudnika Čukaru Peki u Boru od velikog je značaja za ekonomski razvoj Srbije, za srpsko-kinesku saradnju i za građane grada Bora i okoline, poručila je danas ambasadorka NR Kine Čen Bo.

Na ceremoniji otvaranja rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, Čen Bo je rekla da je srećna što će taj rudnik biti "zeleni rudnik", odnosno da će se rude iskopavati po svim srpskim, kineskim i evropskim standardima u oblastima zaštite životne sredine.

Čen Bo je istakla i će udeo proizvodnje bakra biti uvećan na 18 odsto, što će Srbiju u narednom periodu svrstati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi.

Navela je i da se za sada u rudniku zaposleno više od 500 srpskih radnika.

Ambasadorka je naglasila da uz takve projekte, srpsko-kineska saradanja napreduje.

Direktor za poslovanje u inostranstvu "Ziđin" Chiju Guodžu čestitao je na otvaranju gornje zone ležišta Čukaru Peki, i zahvalio srpskom rukovodstvu, gradskoj upravi i svima onima koji su pomogli da se taj rudnik otvori.

Istakao je da se Srbija u centralnoj i istočnoj Evropi pozicionirala kao važna destinacija za kineske investicije.

Tome, dodaje, doprinose povoljni uslovi za investiranje, ali i čeličnom prijateljstvu između Srbije i Kine.

Chiju je naveo da će rukovodstvo Ziđia omogućiti Srbiji da postane druga zemlja po proizvodnji bakra u Evropi.

Kaže da je u rudniku za manje od tri godine odrađena akvizicija, izgradnja i proizvodnja.

Navodi da ovaj projekat značiti otvaranje novih radnih mesta, bitan je za razvoj ekonomije Srbije, ali i učvršćivanje srpsko-kineske saradnje.

Mihajlović: Srbija se od danas vraća u vrh svetskog rudarstva

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se otvaranjem novog rudnika "Čukaru Peki" Srbija vraća u evropski i svetski vrh proizvođača bakra i zlata, jer ćemo biti drugi proizvođači bakra u Evropi, posle Poljske, a kada je reč o proizvodnji zlata, bićemo odmah iza Finske.

Ona je ponovila da je prioritet zdravija životna sredina i da će svi budući rudnici poštovati najviše standarde zaštite životne sredine.

Ona je navela da će novi rudnik unaprediti dalji razvoj ne samo rudarstva u Srbiji, već kompletne industrije i privrede.

Prvi "zeleni rudnik" u Srbiji

Novi rudnik bakra i zlata kod Bora, u koji je kompanija "Ziđin" uložila 474 miliona dolara, biće prvi "zeleni rudnik" u Srbiji, što podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Ležište Čukaru Peki gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu.

Planirana proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncetrata dnevno.

Značaj realizacije ovog projekta ogleda se i u otvaranju i donje zone ležišta gde su procenjene rezerve rude bakra i zlata oko 2,29 milijardi tona, što će Srbiju u jednom trenutku pozicionirati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi, a po pitanju procenjene proizvodnje zlata na jedno od vodećih mesta u Evropi.

Očekuje se da će u rudniku biti zaposleno više od 1.200 radnika.

Otvaranju rudnika prisustvuju i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Među prisutnima je i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво