Читај ми!

Vučić sa delegacijom MMF-a: Privredni rast omogućiće povećanje plata i penzija

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda.

Predsednik Vučić je naglasio da su finansijska stabilnost, brži privredni rast i sprovođenje reformi prioriteti Srbije u cilju stvaranja uslova za bolji životni standard svih građana, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Sagovornici su konstatovali da je u prvoj polovini ove godine zabeležen rast BDP od 7,6 odsto, zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim sektorima, posebno industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i uslužnom sektoru, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, povoljni uslovi na tržištu rada i rast realnih zarada od 6,2 odsto uticali su na povećanje privatne potrošnje, što se, takođe, odrazilo na privredni rast u ovom periodu.

Projekcija za 2021. godinu revidirana je sa 6,0 odsto na 7,0 odsto zbog povoljnih kretanja u pomenutim oblastima. Ovakav rast BDP omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini, u skladu sa zadatim fiskalnim okvirima, navedeno je u saopštenju. 

"Povoljni ekonomski trendovi tokom jula i avgusta ukazuju na to da ćemo tokom trećeg kvartala ostvariti rast BDP od oko 7 odsto, što je iznad naših očekivanja", istakao je predsednik Vučić.

Dodao je da će polovina privrednog rasta u celoj 2021. godini biti rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje.

"Pozitivan doprinos očekujemo od započetog investicionog ciklusa i od novih izvoznih proizvodnih kapaciteta, podstaknutih visokim prilivom stranih direktnih investicija", zaključio je predsednik Vučić.

Predstavnici Misije MMF pozitivno su ocenili ovaj privredni rast i brz ekonomski oporavak, što Srbiju svrstava među najbolje u ovom delu Evrope, saopštila je pres-služba predsednika.

MMF je, istovremeno, izrazio zabrinutost zbog trenutne cene energenata na svetskom tržištu, kao i posledica krize izazvane pandemijom koronavirusom.  

Na sastanku je bilo reči i o osnovnim postavkama budžeta Republike Srbije za 2022. godinu, dok će razgovori o budžetu u celosti biti nastavljeni sledeće nedelje. Jedna od tema susreta bila je i Strategija za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine, koju je usvojila Vlada Republike Srbije.

Cilj Strategije je da Srbija razvije konkurentno, visoko efikasno, transparentno i produktivno tržište kapitala, koje će pružiti širok spektar proizvoda i usluga srazmeran vodećim regionalnim i evropskim finansijskim centrima.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво