Читај ми!

Ostavka najmlađeg predsednika Bundesbanke

Nakon više od deset godina na čelu Bundesbanke, predsednik Jens Vajdman krajem godine napušta tu dužnost. Prema saopštenju Nemačke centralne banke, iza njegove odluke stoje lični razlozi.

Šef Bundesbanke Jens Vajdman napušta svoju funkciju. On je zamolio predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajmajera da ga razreši dužnosti 31. decembra. Prema saopštenju Nemačke centralne banke, iza njegove odluke stoje lični razlozi.

Bundesbanka je na svom veb sajtu citirala pismo Vajdmana upućeno zaposlenima: "Došao sam do zaključka da je posle više od deset godina vreme za početak novog poglavlja - za Bundesbanku, ali i za mene lično."

"Jasan glas Bundesbanke orijentisan ka stabilnosti"

U pismu se Vajdman osvrće na vreme provedeno na funkciji predsednika te institucije i na ono što je postignuto zajedno sa drugima. Osvrćući se na izazove krize državnog duga i, u poslednje vreme, na prepreke izazvane pandemijom koronavirusa, on piše:

"Okruženje u kojem poslujemo se veoma, veoma promenilo i zadaci Bundesbanke su se povećali", piše Vajdman. "Uvek mi je bilo važno da se čuje jasan glas Bundesbanke, orijentisan ka stabilnosti."

Veliki kritičar ECB

Vajdman je takođe izričito zahvalio Kristini Lagard kao predsednici Saveta Evropske centralne banke (ECB) na "otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi u ponekad teškim diskusijama poslednjih godina". Vajdman je ranije više puta kritikovao labavu monetarnu politiku ECB.

Bila mu je čast i voleo je da vodi Bundesbanku, piše Vajdman kao i da zajedno sa svojim koleginicama i kolegama "oblikuje banku u interesu stabilne valute, stabilnog finansijskog sistema, stabilnih platnih sistema i sigurnog snabdevanja gotovinom".

Najmlađi predsednik Bundesbanke

Vajdman je na čelu Bundesbanke od maja 2011. Tako je sa 43 godine postao najmlađi predsednik Nemačke centralne banke. On je na toj funkciji nasledio Aksela Vebera, koji je otišao zbog krizne politike Evropske centralne banke. Vajdman je takođe od novembra 2015. godine bio predsednik Upravnog odbora Banke za međunarodna poravnanja.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво