Читај ми!

Sredstva za kupovinu opreme "planula", građevinske firme uputile najviše zahteva

I ove godine su, jednostavno rečeno, "planula" sredstva koja Ministarstvo privrede daje za kupovinu opreme. Tako je od 2013. godine, kada je taj program podrške privredi pokrenut, a sredstva iz budžeta su do sada za te namene uvećana čak 15 puta.

Prvobitno je planirano da se za kupovinu opreme izdvoji milijardu i po dinara, ali, kako je interesovanje nadmašilo tu sumu, Vlada je izdvojila dodatnih 500 miliona dinara.

"Tako da smo ove godine realizovali program sa dve milijarde dinara bespovratnih sredstava, čime smo omogućili ukupne investicije u privredu od preko 10 milijardi dinara. Znači, skoro 100 miliona evra, što je svakako jako važno za jednu postkovid godinu da se investicije u malim i srednjim preduzećima oporavljaju", kaže Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

Od 700 prijava, najviše zahteva stiglo je od građevinskih firmi. Zbog toga su sredstva za taj sektor ograničena na 40 odsto, kako bi ostalo i za druge. Tu je i metalski kompleks, prerada drveta, obrada nameštaja i prehrambena industrija. Novina je da je 25 zahteva bilo za poboljšanje energetske efikasnosti, pretežno za solarne elektrane.

"Ove godine smo ponovo aplikovali za drugi subvencionisani kredit. U tome smo kupili neku novu opremu, ventilaciju, mašine i solarne panele. Proizvodnjom svoje energije, mi smo, osim te uštede, obezbedili i kontinuitet u radu", navodi Dejan Pejović, generalni direktor "Veleleka".

U Ministarstvu se nadaju da će u narednom periodu napraviti poseban program podrške upravo za projekte u oblasti energetske efikasnosti i zelene ekonomije.

"Ono što je dobra vest je da ćemo sledeće godine, pored sredstava iz budžeta, imati i dodatna sredstva u iznosu od 10 miliona evra od EU, tako da će još veći broj korisnika moći da bude podržan. Vrlo nam je bilo važno da postignemo što je moguće veću ravnomernu regionalnu raspoređenost, tako da ovaj program iz godine u godinu zapravo doprinosi tome da i firme iz manjih sredina mogu lako da pristupe programu", dodaje Katarina Obradović Jovanović.

Iz Ministarstva privrede podsećaju da još nije kasno za prijavu za programe podrške početnicima u biznisu i za razvojni program za mikro i mala preduzeća i preduzetnike preko Fonda za razvoj.  

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво