Читај ми!

"Nora" prvi put predstavljena na američkom tlu – srpska haubica "prava zvezda" sajma u Vašingtonu

Samohodna top-haubica B-52 "nora" srpske proizvodnje predstavljena je na Sajmu naoružanja i vojne opreme "AUSA" u Vašingtonu – prvi put na američkom tlu.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić posetio je izložbeni prostor preduzeća "Jugoimport SDPR", na kojem je predstavljena samohodna top-haubica B-52 "nora", proizvedena u Srbiji.

"Naša haubica je prava zvezda na Sajmu naoružanja i vojne opreme ovde u Vašingtonu, ponos srpske odbrambene industrije", rekao je Đurić.

Istakao je da je "nora"  prethodnih nedelja prošla testiranje na poligonu američkih oružanih snaga u Arizoni.

"Naši ljudi koji su učestvovali kažu da su Amerikanci bili do te mere oduševljeni da su čak dovodili generale da pogledaju kakvo je to čudo odbrambene industrije došlo neočekivano iz našeg dela sveta, odnosno iz naše zemlje", rekao je Đurić.

Naglasio je da je pravi ponos biti predstavnik Srbije na najvećoj američkoj smotri naoružanja i vojne opreme iz čitavog sveta i boriti se za to da srpska namenska industrija bude prihvaćena i uzeta u razmatranje.

"Ponosni smo na to što srpska odbrambena industrija učešćem na sajmu, ovako zapaženim i na ovakvom mestu, pokazuje svoju snagu i svoje uzdizanje. To nije uspon samo odbrambene industrije Srbije, nego i ukupnih odbrambenih kapaciteta oružanih snaga Srbije", ocenio je Đurić.

Izložene i bespilotne letelice i rakete

Samohodna top-haubica "nora" ima kalibar 155 milimetara, sa dužinom cevi od 8,06 metara, i maksimalnim dometom od 30 kilometara sa običnim projektilom, 42 sa aktivno-reaktivnim i 60 kilometara za projektil sa raketnim motorom.

Najnovija verzija "nore" ima kompjuterizovani sistem za kontrolu vatre. Tu je i automatski punjač, kao i dodatni prostor za još 24 granate u kamionu. 

Poslednja verzija namenjena za Vojsku Srbije, poznata kao "aleksandar", predstavljena je 2017. godine i sistem je potpuno redizajniran. Sve verzije "nore" postavljene su na FAP-ov kamion sa pogonom 8x8.

Pored "nore" na Sajmu u SAD su izloženi i drugi proizvodi "Jugoimporta", poput bespilotnih letilica "gavran", navođenih raketa "alas" sa dometom od 25 kilometara, kao i raketa "nova".

Sajam proizvoda namenske industrije "AUSA" u organizaciji Udruženja Kopnene vojske SAD tradicionalno se održava svake godine i predstavlja najveći međunarodni događaj ove vrste na američkom tlu.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво