Читај ми!

Suša nije uticala na rod šećerne repe, proizvođači drže istu cenu šećera godinama

Samo pre jedne decenije u Srbiji je radilo deset fabrika za preradu šećerne repe, ove jeseni samo četri, i to dve sa pedeset odsto kapaciteta. Vađenje i prerada slatkog korena je u punom jeku, rod treba skinuti sa trideset šest hiljada hektara.

I pored izuzetno nepovoljnih klimatskih uslova tokom vegetacije, ratari su zadovoljni sa prinosima i kvalitetom slatkog korena, jedino ih muči što je cena ostalih ratarskih kultura ove jeseni povećana od trideset pa čak do pedeset odsto dok je cena repe ostala na prošlogodišnjem nivou.

"Osamdeset hektara obrađujem pod šećernom repom,prinos je bio nešto manji ispod sedam vagona isplative šećerne repe. Cena ove godine je bila tridesetpet evro centi plus pe-de-ve, plus gratis seme za dogodine, ne znamo", kaže proizvođač iz Kruščice Branislav Rabrenović.

U fabric šećera Crvnka ove godine ugovorili su proizvodnju na dvanaest hiljada hektara što je gotovo dve hiljade hektara više u odnosu na prošlu godinu.

"Do sada smo izvršili žetvu na 4,200 hektara odnosno na 34 posto naših površina, do sada je digestija na nivou 17 odsto a nečistoća oko 9 procenata što čini naše poljoprivredne proizvođače veoma zadovoljnim. Prosečni prinosi se kreću 55 tona isplative šećerne repe što je na nivou višegodišnjeg proseka Srbije što ukazuje da šećerna repa i pored svih poteškoća koje smo imali letos zbog suše, daje dobre prinose", objašnjava Direktor sirovinskog sektora fabrike šećera "Crvenka" Nastadin Jovović.

Da li će nagli skok cene energenata uticati i na povećane cene šećera.

"Mi držimo cene šećera na ovim nivoima već duži niz godina, zadnjih četri do pet godina nisu menjane cene, mi ćemo sve da napravimo da držimo što je moguće na niskim nivoima ali ako se ne reše ta pitanja ja se plašim da ne možemo da izbegnemo neko povećanje cene, što u glavnom se preliva i u našu industriju", navodi generalni director fabrike šećera "Crvenka" Petros Gemintzis.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво