Читај ми!

Energetska kriza trese svet – kako je Srbija obezbedila dovoljno energenata

Libanska elektroenergetska mreža je potpuno ugašena, nakon što su dve glavne elektrane ostale bez goriva. Nestašice prete Indiji, Nemačkoj, Rumuniji. Prete i nestašice pojedinih proizvoda. Građani Srbije ne moraju da brinu – imaće tople domove i neće rasti cene struje i gasa, poručuje predsednik Vučić. A preduzimaju se, kaže, mere za zaštitu privrede.

Liban je ostao bez struje i to na nekoliko dana. Zbog nestašica dizela isključene su dve glavne elektrane što je obustavilo proizvodnju električne energije.

A zbog nestašice uglja sa restrikcijama se suočava Indija i sever Kine. Najmnogoljudnija zemlja sveta prethodno je najavila da se okreće zelenoj energiji, a primorana je ponovo da uvozi ugalj.

U Evropi energetski cenovni cunami. U Albaniji, koja je među najvećim uvoznicima struje kažu, da je zemlja u vanrednom stanju zbog krize u snabdvanju električnom energijom.

Problemi i u Rumuniji i Bugarskoj. Italijani se već suočavaju sa drastičnim poskupljenjem i gasa i struje.

"Iako upozoreni na poskupljenje struje i gasa od prvog oktobra, Italijani će tek kada im stignu računi videti šta znači poskupljenje struje za 29,8 odsto i poskupljenje gasa za 14,4 odsto. Novo uvećanje samo struje bilo bi znatno dramatičnije da nije reagovala italijanska vlada: struja bi poskupela za 45 odsto", javlja dopisnica RTS-a iz Italije Sanja Lučić.

Dodaje da je energetska kriza u Italija pokrenula poskupljenja gotovo svih proizvoda.

Zbog vrtoglavog rasta cena gasa najveći britanski proizvođači – čelika, stakla, keramike i papira, upozorili su vladu da će obustaviti proizvodnju.

Skupi energenti u Nemačkoj pokrenuli su domino efekat: poskupljuju mnogi proizvoda, a prete i nestašice.

"Poskupeo je i gas. Računi za grejanje su Nemcima za 12 odsto veći od ovog meseca. Sve to se odrazilo i na inflaciju, koja je u Nemačkoj, posle dugo vremena, prešla četiri odsto", navodi Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke.

Kakva je situacija u Srbiji  

Srbija prati dešavanja na svetskom i evropskom energetskom tržištu, kaže predsednik Vučić ističući da je naša zemlja na vreme rešila probleme. Obezbeđen je i preventivni interventni uvoz struje do polovine decembra, dok se ne završi remont bloka B1 u TENT-u. 

Energetsku bezbednost zemlja je obezbedila izgradnjom gasovoda Balkanski tok, uprkos svim pritiscima sa Zapada.

"Svakog dana gledamo da dva do tri miliona dodatno spustimo u Bantski Dvor da bismo čuvali za ne daj Bože. Tako se domaćin ponaša. Mi danas ne trošimo iz Bantskog Dvora, već ono što nam regularno dolazi, gasovodom", naveo je Vučić. 

Kako je objasnio, "dodatnih 180 megavata električne energije koje smo čuvali u rezervi, pustili smo u pogon, da bismo spustili berzansku cenu, da bismo pomogli domaćim privrednicima". 

"To građane ne interesuje, mi za njih držimo najnižu moguću cenu u Evropi. Srbija ima najnižu cenu električne energije u Evropi za domaćinstva", istakao je Vučić. 

Predsednik je poručio i da se pripremaju projekti gradnje novih hidroelektrana "Đerdapa 3" i "Bistrice" što će za 15 posto povećati proizvodne kapacitete električne energije.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво