Читај ми!

Ekipa RTS-a na trasi budućeg auto-puta Niš–Merdare, početak gradnje narednog meseca

Izgradnja prve deonice auto-puta Niš–Merdare u dužini od 5,5 kilometara počeće narednog meseca, potvrđeno je RTS-u u "Putevima Srbije". Istovremeno će se raditi i rekonstrukcija postojećeg kolovoza između petlje Merošina i petlje Merošina 1. Ekipa Dopisništva iz Prokuplja proveravala je da li je završena eksproprijacija i kakav je značaj izgradnje auto-puta.

Vukoman Živković iz Prokuplja jedan je od hiljadu građana Toplice koji još čekaju eksproprijaciju kuće i imanja na trasi budućeg auto-puta Niš–Merdare.

"Samo su došli, premerili, snimili sa strane, s puta i otišli da vrše procenu. Išao sam u Opštinu, kažu ne znaju ništa o tome, dobićete rešenje za 15 dana, a ono prođe pet meseci, a druge sve isplatili", kaže Živković.

Slaviša Stojanović iz Donje Stražave rekao je da je plaćanje korektno, sve je završio, ostala je samo biljna kultura da mu se isplati i zadovoljan je kako je prošao.

U gradskoj upravi kažu da je malo slučajeva rešeno sporazumno, jer su "Putevi Srbije" svoju ponudu bazirali na proceni veštaka, a vlasnici su smatrali da njihova zemlja mnogo više vredi. Zato je Osnovni sud u Prokuplju pretrpan predmetima koji se odnose na naknade za eksproprisano zemljište.

"Sam postupak se odvija tako što veštak poljoprivredne ili građevinske struke procenjuje tržišnu vrednost metra kvadratnog konkretne nepokretnosti i na taj način se formira cena za poljoprivredno zemljište maksimalno do 830 dinara po metru kvadratnom, a za gradsko građevinsko zemljište ta naknada je veća i iznosila je do 1.500 dinara", rekao je Dragan Kaličanin, advokat iz Prokuplja.

Iz Osnovnog suda u Prokuplju stiže podatak - u roku od godinu dana rešeno je više od 3.000 predmeta, a žalbi na doneta rešenja nije bilo. Otkirvaju nam i da je ostao mali broj predmeta nerešen, ugalvnom slučajevi koji se odnose na biljne kulture i gde nije završen ostavinski postupak

U Topličkom okrugu sve više se govori o početku izgradnje auto-puta, ali i o njegovom značaju za taj kraj.

"Privrednici će iskoristiti ovaj auto-put i naseliti našu Privrednu zonu koja će od nove godine biti aktivna u opštini Prokuplje neposredno pored auto-puta i očekujemo dalji razvoj turizma u tri banje na području opštine Kuršumlija", naveo je Zlatan Miljković, načelnik Topličkog okruga.

Radovi na izgradnji prve deonce auto-puta Niš–Merdare u dužini od 5,5 kilometara počeće narednog meseca, a poslovi su povereni austrijskoj kompaniji "Strabag".

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво