Читај ми!

Otvoren sajam poljoprivrede u Novom Sadu

U Novom Sadu je otvoren 88. međunarodni Poljoprivredni sajam na kojem učestvuju izlagači iz 17 zemalja. Ovogodišnji partner sajma je Češka. Na sajmu se predstavlja i više od 40 proizvođača organske hrane, a u okviru najznačajnije domaće izložbe grla biće prikazane autohtone rase ovaca, koza i goveda.

Šargarepa iz Begeča odavno se prodaje van granica Srbije. Goran Zec iz Zemljoradničke zadruge "Begečki povrtari" kaže da je trebalo 20 godina da se stvori organski proizvod sa kontrolisanim poreklom, a sada imaju zatvoren ciklus cele godine.

"U Begeču se radi preko 600 hektara pod šargarepom, uzimajući u obzir i ranu proizvodnju, koja već tokom februara se zasejavaju prve površine i tako sukcesivno do jula meseca", navodi Goran Zec.

Na izložbi poljoprivredne mehanizacije i ove godine najsavremeniji modeli. Srpski poljoprivrednik kada kupuje traktor i dalje traži univerzalnu mašinu.

"Traktor s kojim će moći da radi i osnovnu obradu zemljišta, dopunsku obradu zemljišta, predsetvenu pripremu. Setvu, naravno kao vrlo zahtevnu operaciju i transport", ističe Goran Micković, direktor prodaje R.T.I.

Fond za razvoj Vojvodine raspisao je konkurs za nabavku nove mehanizacije na pet godina sa jedan odsto kamate, uz kupljeni traktor kao zalog. To nije jedina mera podrške koju poljoprivednicima nudi Pokrajina.

"Posebno da istaknem podršku mladima u ruralnim područjima čiji je cilj zaustavljanje njihovog odlaska iz i demografska obnova tih područja. Za to smo samo ove godine izdvojili 200 miliona dinara", napominje Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine.

Poljoprivredni sajam je najbolje mesto da se strane kompanije uvere u mogućnosti srpske privrede, ali i mesto gde domaći poljoprivrednici unapređuju svoje znanje, kaže resorna ministarka.

"Da se naši poljoprivredni proizvođači kao posetioci Sajma upoznaju sa novim trendovima i sa novim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji", ističe ministarka trgovine i turizma Tatjana matić.

Uporedo sa Poljoprivrednim, do 24. septembra održavaju se i Sajmovi lova, turizma i ekologije.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво