Читај ми!

Drugi ciklus programa "Moja prva plata" - nova prilika za 10.000 mladih

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se država odlučila na drugi ciklus programa "Moja prva plata" u kojem će šansu za prvo radno iskustvo dobiti još 10.000 mladih.

Siniša Mali je istakao da je poziv za prijavu poslodavaca otvoren do 20. septembra, dok će mladi koji ispunjavaju uslove po konkursu programa "Moja prva plata" moći da se prijave od 1. do 31. oktobra.

Naveo je da će u drugom ciklusu ovog programa 10.000 ljudi mlađih od 30 godina dobiti priliku da u toku devet meseci steknu svoja prva praktična iskustva u struci.

Podsetio je da je program usmeren ka tome da mladi kada završe srednju školu ili fakultet dobiju mogućnost da steknu prvo radno iskustvo.

"Naći posao posle završene škole je obično najteži korak i drago mi je što ste u ovo troje mladih pronašli kadrove za dalji posao i uspeh firme", rekao je Mali.

Istakao je da je to razlog nastavka programa i pozvao kompanije da se do 20. septembra prijave za učešće.

"Nakon toga otvaramo i konkurs za mlade. Prošle godine 8.224 mladih je uzelo učešće i pronašlo svoj prvi posao u okviru programa, 90 odsto je reklo da će ovaj program da preporuči svojim prijateljima, a 80 odsto je bilo zadovoljno poslodavcem i izlazilo želju da radi kod njega", rekao je Mali.

"Neophodno je da mladi ostaju u Srbiji"

Siniša Mali je naveo i da je stopa nezaposlenosti kod mladih 2012. godine bila viša od 50 odsto, dok je danas oko 21 i 22 odsto.

Mali je istakao da je prosečna nezaposlenost kod mladih i dalje više nego prosečna nezaposlenost u Srbiji, što je, kaže, jedan od razloga što se država odlučila da produži program "Moja prva plata".

Ukazao je da će u ovom drugom ciklusu iznos kojim Vlada Srbija pomaže poslodavce biti nešto viši, dodajući da će za mlade koji su završili srednju školu iznositi 22.000 dinara, za one koji su završili fakultet 26.000 dinara. Mali je naveo da se očekuje da ostatak novca isplati poslodavac.

Naglasio je da će privredni rast ove godine u našoj zemlji biti između 6,5 i sedam odsto, time će, kaže, Srbija biti među prve tri zemlje u Evorpi kada je brzina rasta privrede u pitanju.

Međutim, ukazuje, da bi taj rast bio nastavljen, neophodno je da mladi ostaju u Srbiji.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво