Читај ми!

Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije, investitori zainteresovani za nove projekte

Srbija je ove godine krenula na put energetske tranzicije. "Zelenom agendom" predviđeno je da do 2040. godine 40 odsto električne i toplotne energije proizvodimo iz obnovljivih izvora, a do polovine veka više od 50 procenata. Nadležni poručuju da "Zelena agenda" ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, već pokretanje potpuno druge strukture ekonomije i nova radna mesta.

Srpska "Zelena agenda" predviđa 17 milijardi evra ulaganja u rudarstvo i energetiku. Nadležni tvrde - trećina iznosa ide za gradnju postrojenja obnovljivih izvora energije, počev od iduće godine. Kroz subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela u taj posao uključene su i lokalne samouprave i građani.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da "Zelena agenda" ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, već pokretanje potpuno druge strukture ekonomije i nova radna mesta.

"Srbija će graditi velike solarne elektrane, velike elektrane na vetar, velike hidro-reverzibilne elektrane. Mi ćemo učiniti sve da minimum 10 posto krovova u Srbiji bude pokriveno solarnim panelima", poručuje Mihajlovićeva.

Za "zeleni zaokret" našoj zemlji iz Evropske unije stiže pozitivna ocena. Kažu da je ceo svet u procesu dekarbonizacije, a u Uniji na primer trenutno termoelktrane, kao naveći zagađivači, plaćaju 65 evra po toni emisije ugljen dioksida.

Direktor Energetske zajednice Janez Kopač ističe da se ugalj kao energent napušta, a da su jedina alternativa obnovljivi izvori energije.

"I drago mi je da je to u Srbiji sada stvarno centralna tema. Sve ide u pravom smeru i jedino još fali cena za emisiju ugljen-dioksida. Emisija mora biti na neki način oporezovana", smatra Kopač.

Gregor Zjelinski iz EBRD-a ocenjuje da su reforme koje Srbija sprovodi u energetskoj tranziciji dobar primer prelaska na zelenu energiju, jer se mora ići samo putem koji je održiv.

Iz Udruženja "Obnovljivi izvori energije Srbije" potvrdili su da je interesovanje investitora za ulaganja veliko i da su spremni i novi projekti gradnje vetroparkova i solarnih elektrana.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво