Читај ми!

Hrvatska poljoprivreda desetkovana po ulasku u EU, njihovo iskustvo može pomoći Srbiji

Korišćenje sredstava iz pretpristupnih fondova od velikog je značaja za unapređenje poljoprivrede. S druge strane, pristupanjem Evropskoj uniji otvara se veliko tržište bez carinskih ograničenja, koje može da uguši domaće poljoprivredne proizvođače. Kako je Hrvatska prošla kroz ovaj proces i koliko iskustva njihovih poljoprivrednika mogu da se primene u Srbiji?

Više od 40 odsto poljoprivrednih gazdinstava nakon ulaska Hrvatske u EU je ugašeno. Samo uporni i oni koji su ozbiljno shvatili ovaj sektor privrede danas posluju.

Igor Rešetar se od 1992. bavi proizvodnjom mleka, koja je najviše pogođena u Hrvatskoj, nakon korišćenja pomoći iz fondova, uvećao je proizvodnju ali se i dalje bori za opstanak.

"Zadnjih dvadeset godina konstantno imam nekakva zaduženja i konstantno nekakva sufinanciranja, jer praktički sve te projekte gdje Evropa daje novac morate sve sami isfinancirati, doslovce ono 100 posto i tek onda dobijate nekakav povrat", priča Igor Rešetar.

Damir Mesarić iz Belice bavi se proizvodnjom merkantilnog krompira, beleži uspeh i zadovoljan proizvodnjom koju su unapredili sredstvima iz fondova EU.

"Sprva je to bilo jako teško i bilo je jako komplicirano, rijetki su se odlučivali na takav posao, danas je to, ja bih rekao, uhodani posao", navodi Damir.

Nemilosrdno tržište 

Evropsko tržište je nemilosrdno i ne prašta greške, zato je veoma važno da svako ko uđe u trku maksimalno uloži i znanje i trud da bi pratio konkurenciju.

"Mislim da je članstvo u EU sjajna prilika za pobjednike i ono pomaže onima koji su dobri da budu još bolji. Ne smiju se zaboraviti niti gubitnici, postoje mjere kojima se može pomoći takvim poljoprivrednim proizvođačima i da se njihove aktivnosti nekako privedu kraju", ističe Ružica Gelo, bivša članica pregovaračke grupe.

Da biste ušli u trku i iskoristili sredstva iz pretpristupnih fondova, savet koji dolazi iz komšiluka je obavezno korišćenje usluga konsultanata, jer bez njih i njihovog iskustva, minimalna greška i propust prilikom apliciranja može vas koštati celog projekta i finansija.

"Ja razumijem da su njihove tarife za poljoprivredne proizvođače možda visoke, ali i njihove uspuge se po pravilu sufinanciraju iz pretpristupnih i postpristupnih fondova, tako da se trošak izrade projekta deli između proizvođača i fondova EU", dodaje Ružica Gelo.

Iskustva poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj govore da korišćenje sredstava EU fondova pomaže u unapređenju poljoprivrede, ali isto tako nose sa sobom određena pravila i obaveze koji moraju da se poštuju ukoliko želite da opstanete i da se pozicionirate na tržištu.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво