Читај ми!

Za četiri godine osnovano skoro 1.000 novih zadruga, šta su donele poljoprivrednicima

Da bi opstali mali proizvođači moraju da se udružuju. Do pre četiri godine zadruge su smatrane tekovinama socijalizma i prevaziđenom formom poslovanja. Međutim, od kada je pokrenut projekat "500 zadruga u 500 sela", raste poverenje u zadrugarstvo i zajednički nastup na tržištu. Za četiri godine u Srbiji je osnovano čak 956 novih zadruga.

Bez zadruge nema jakog sela, tvrde stručnjaci. Upravo na toj ideji je 2017. pokrenut projekat "500 zadruga u 500 sela" – da ojača male proizvođače i zadrži ljude na selu.

Jedna od novoformiranih zadruga jeste i pčelarska zadruga Api hom iz Niša čiji je projekat unapređenja proizvodnje država uvidela i podržala ga.

Tanja Radosavljević, direktorka Pčelarske zadruge Api hom kaže da su dobili sredstva u visini od oko sedam miliona dinara koje su iskoristili za nabavku opreme za proizvodnju i pakovanje šećernih pogača za prehranu pčela i liniju za proizvodnju satnih osnova.

"To što od nas odnesu sirovo u obliku pogača, sigurni smo da ćemo da dobijemo nazad isti taj vosak bez odbitka, bez rastura, bez skrivenih cevovoda, dodavanja parafina", kaže kooperant Zoran Radosavljević.

Od dve zadruge iz Lazarevca i jedne iz Konjuha 2018. godine nastala je složena zadruga "Morava Fruveg" sa ciljem da okupi proizvođače iz kraja i prerađuje kornišone. Trenutno se u tom kraju proizvede između 15 i 20 hiljada tona krastavčića, koji se izvoze kao sirovina.

Dejan Miladinović, direktor složene zadruge "Morava Fruveg" Lazarevac kaže da samo tako mogu da se zadrže mladi ljude na selu, da se organizuju oko jedne veće ideje, da okupe najmanje 250 do 300 kooperanata, da bi linija i zadruga mogli da rade bar 11 meseci u godini.

Slavica Jovanović, povrtarka iz Lazarevca kaže da zajedno sa zadrugom možete u kooperativi da obezbedite hemijska sredstva, đubrivo, sve što vam je potrebno za proizvodnju.

"Onda imate garantovan plasman, nemate potrebe da lutate. U svakom slučaju je svaka zadruga dobrodošla u svakoj sredini, pogotovo kod nas gde je 90 odsto mladih otišlo za boljim životom", rekla je Jovanovićeva.

Od 2017. godine do sada formirano je 956 novih zadruga, a pre toga čak 100 ih se godišnje gasilo. U program obnove zadrugarstva do sada je uloženo milijardu i 700 miliona dinara.

Bespovratna sredstva dobile 152 zadruge

Bespovratna sredstva od najviše 15 miliona dinara za stare i 7,5 za novonastale dobile su 152 zadruge.

"Namena sredstava – novi voćnjaci, novi povrtnjaci, nove staje, matična stada, mehanizacija, više faze prerade, 152 fabrike pod otvorenim nebom. Hiljade ljudi se udružilo kao kooperanti, kao zadrugari, porodice. Našli su svoj boljitak u tome", rekao je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

Ove godine za podsticaje je konkurisalo više od 300 zadruga. Na raspolaganju im je ukupno 500 miliona dinara, a u narednih mesec dana znaće se kojih 60-ak će i dobiti novac za svoje projekte.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво