Читај ми!

Programiraj svoj uspeh, sa 14 godina prave robote i projektuju pametne učionice

Prva generacija osnovaca kojoj je pre četiri godine kao obavezan predmet uvedena informatika i računarstvo, završila je osnovno obrazovanje, a najbolji među 67.000 đaka dobili su nagrade - tablet računare na konkursu "Programiraj svoj uspeh". Da ih njihovo obrazovanje vodi prilično dobrim putem, pokazuje i podatak da je u poslednjih pet godina u informatičkom sektoru dupliran broj zaposlenih i da njihove zarade stalno rastu.

Imaju samo 14 godina, a već su izgrađeni programeri - prave robote, projektuju pametne učionice, razmišljaju pomoću algoritama, pokreću poslove.

"U petom razredu kada smo počeli sa informatikom mnogo me privlačila, a projekat je bila moja ideja a nastavnik mi je pomogao", rekao je nagrađeni učenik iz Tavankuta Andreas Damjanoski.

Filip Ognjanović, nagrađeni učenik iz Rakovice rekao je da za vreme korone učionica ima određeni broj učenika, zato pametna učionica ima kaunter, ima brojač koji pokazuje koliko ima slobodnih mesta u učionici i kad učenik uđe broj slobodnih mest će se smanjiti. Dodaje da postoje senzori za zemljotres i za svetlo.

Nagrade su stigle do učenika iz svih gradova u Srbiji, a premijerka ocenjuje da smo ispred većine evropskih zemalja na polju informatičke pismenosti najmlađih i kaže, biće novih podsticaja za digitalizaciju.

"Mi smo duplirali broj zaposlenih u IT sektoru i verujemo da to možemo da uredimo u narednih pet godina i da dođemo do 80 hiljada zaposlenih. Takođe prosečne plate u IT sektoru porasle su sa 127 hiljada dinara u januaru 2016. godine na 183 hiljade u decemru 2020. godine", navela je premijerka Ana Brnabić.

Srbija je prošle godine od izvoza softvera zaradila gotovo 1,7 milijardi evra. Primera radi Turska, 10 puta veća po broju satanovnika, ima tri puta manji prihod od te delatnosti.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво