Читај ми!

Proizvodnja u Ziđinu u punom jeku, najavljene investicije u zaštitu životne sredine

Kineska kompanija "Ziđin Koper" koja posluje u Srbiji od 2018 godine, otvorila je vrata srpskim novinarima. Predstavnici medija u dvodnevnoj poseti obišli su rudnike bakra Novo Cerovo i Veliki Krivelj.

Površinski kop Novo Cerovo obnovljen je u maju prošle godine. Zasađeno je korisno drveće, posađena trava i primljeni su mladi ljudi rudarske struke.

"Posla za moju struku nema toliko u Beogradu tako da sam morao da dođem ovde, da nađem neko radno iskustvo i da napredujem", kaže inženjer geologije David Odalović.

Rudarski inženjer Stevan Stojadinović priča da je poželeo da upiše rudarstvo pošto je i njegov deda bio rurar na planini Rtanj.

"Danas kada sam ovde zaposlen i radim kao rudarski inženjer vidim da nisam pogrešio, da je to bila prava, prava odluka u mom životu", dodaje Stevan.

Na susednom kopu Veliki Krivelj zatičemo ogroman "damper", kažu najveći na Balkanu, čija je nosivost 240 tona. Proizvodnja je u punom jeku.

"Ovaj kop ima projekat za narednih 50 godina, overen projekat za narednih 50 godina eksploatacije. Međutim, mi se, pored toga što se nalazimo na površinskom kopu, nalazimo u Timočkoj magmatskoj zoni. Od Zaječara do Kučeva je sve rudno", navodi Dejan Mitić, upravnik površinskog kopa Veliki Krivelj.

Pa ipak, crna mrlja u poslovanju ove kompanije su isparenja sumpor-dioksida u vazduhu iznad Bora, koja su postala redovna pojava. Zbog toga su Kinezi u proteklom periodu uložili preko 70 miliona dolara u zaštitu životne sredine.

"Mi paralelno sa proizvodnjom radimo tehničku rekonstrukciju i izgradnju, i očekujemo prema našem planu da krajem avgusta iduće godine budu završeni svi projekti vezani za zaštitu životne sredine", napominje Ćiu Veidžun, zamenik generalnog direktora "Ziđin Kopera".

U kompaniji još kažu da će građanima Bora podariti nadu, a svojim zaposlenima veće zarade i bezbednost na poslu.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво