Читај ми!

Može li grad salaša i tamburaša da postane regionalni IT centar

Iako je pandemija koronavirusa usporila privredni rast u celom svetu, IT industrija beleži veliki rast. Beograd i Novi Sad su domaći centri informacionih tehnologija. Kako manji gradovi nalaze svoje mesto na mapi zanimljivih odredišta za mlade IT stručnjake?

Može li grad salaša i tamburaša postati regionalni centar IT industrije? Klaster dvadesetak subotičkih firmi, koji već zapošljava oko 500 visokokvalifikovanih radnika sa platom većom od 1.000 evra, pokrenuo je inicijativu "IT Subotica 2030".

"Projekat treba u narednih 10 godina da doprinese jačanju IT zajednice, struke, privrede, obrazovanja u Subotici, da napravi dobru spregu za mlade – obrazovanja, praksi, rada i kompletno života", navodi Branimir Gajić, direktor "Infostud" grupe iz Subotice.

Džordž Salfeld iz Švedske osnovao je kompaniju u ovom gradu. Kaže da IT eksperti u svetu beže iz velikih gradova i da Subotica ima ogromnu šansu da bude dijamant u ponudi za mlade ljude.

"Mi smo ovde da nađemo specijaliste i da razvijamo dugoročni posao. Mnoge velike svetske kompanije svoje sektore istraživanja i razvoja premeštaju negde gde je mirno okruženje i harmonija i mi to pokušavamo da napravimo u Subotici. Imate fantastičnu prirodu, klima je dobra, imate smirenost i mnogo eksperata i oni privlače i druge stručnjake", navodi Džordž Salfeld, direktor preduzeća "Auksaliti" u Subotici.

IT industrija u Srbiji beleži velike stope rasta i sada stvara gotovo šest procenata BDP-a. To je stvorilo ogroman broj radnih mesta i šansi za rad u svojoj zemlji i od kuće.

"U IT industriji postoji veliki prostor za zapošljavanje novih ljudi. Naša kompanija će u narednom periodu potpisati ugovore za tri stipendije sa studentima Ekonomskog fakulteta i Više tehničke škole u Subotici", napominje Mladen Prijić, direktor subotičke firme "Konkordsoft".

Subotica ima dobru bazu za mlade stručnjake u obrazovnom sistemu koji je svestan značaja povezivanja sa privredom.

"Životno smo zainteresovani da Subotica bude grad interesantan za mlade ljude. Naš je interes da se razvijamo, da obrazujemo stručnjake za IT sektor, ova inicijativa je odlična za nas", kaže Igor Firstner, direktor Više tehničke škole u Subotici.

Kvalitetno okruženje za život mladih stručnjaka i njihovih porodica danas podrazumeva i uspostavljanje visokih ekoloških standarda i zanimljiv društveni i kulturni život grada.

IT klaster potražiće podršku u gradskim strukturama da bi Subotica mladim stručnjacima iz celog sveta postala atraktivno mesto za život.  

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво