Na evidenciji 3,9 odsto više nezaposlenih, u planu novi podsticaji i programi NSZ

Nacionalna služba za zapošljavanje dobiće pet milijardi i 750 miliona dinara da bi prekvalifikovala ljude bez posla, omogućila zapošljavanje žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći i Roma, jer je to grupa za koju je procenjeno da je u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Procenat nezaposlenih na evidenciji službe porastao je za 3,9 odsto, kaže direktor NSZ Zoran Martinović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže za RTS da se očekuje da u junu nezaposlenima bude isplaćena jednokratna pomoć od 60 evra.

"Ovih dana se definiše jedan akt koji treba da usvoji Vlada. Svi detalji će biti precizirani", kaže Martinović.

Navodi da u ovom trenutku ima 534.000 aktivnih tražilaca zaposlenja u evidenciji Službe.

"Vidi se da je od početka godine došlo do određenog porasta broja lica na evidenciji, za 3,9 odsto. Mogu sa sigurnošću da kažem da uzrok porasta jesu i naši programi i mere i najava jednokratne pomoći, a ni prestanak mera od prošle godine", kaže Martinović.

Raspisano je 13 javnih poziva za direktnu podršku poslodavcima i nezaposlenima. Na taj način bi posao trebalo da nađe 18.000 ljudi.

Martinović kaže da 13 javnih poziva predstavlja 13 različitih programa i mera usmerenih prema teže zapošljivim kategorijama.

"Najveći broj poziva je otvoren do 30. novembra ove godine. Za osobe sa invaliditetom će pozivi biti otvoreni do kraja godine, a imamo i neke specifične programe za koje treba kraće vreme za apliciranje", navodi Martinović.

Koje su obaveze

Martinović kaže da je program samozapošljavanja program na koji konkurišu nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Službe, a da je iznos koji mogu da dobiju 250.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom 270.000 dinara.

"Obaveza lica je da registruje određeno privredno društvo ili preduzetničku radnju i da 12 meseci uplaćuje sebi poreze i doprinose", kaže Martinović.

Ističe da su programi javnih radova namenjeni najteže zapošljivim kategorijama koje imaju najmanje šanse na tržištu rada.

"Tu su iznosi nešto niži. Dakle, 22.000 mesečno, traju četiri meseca i sprovode se u lokalnim samoupravama koje spadaju u treću ili četvrtu grupu po stepenu razvijenosti i plan je da uključimo oko 2.800 lica", ističe Martinović.

Kaže da je 550 miliona direktno namenjeno za osobe sa invaliditetom.

"Očekujemo da se i ove godine nastavi podrška mladim ljudima kroz program stručne prakse i program pripravništva, gde treba da se uključi oko 4.00 mladih", kaže Martinović.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво