Читај ми!

Mihajlovićeva sa Borisovom: Gasna interkonekcija Srbija–Bugarska važna za ceo region

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je prilikom radne posete Bugarskoj sa premijerom Bojkom Borisovom o saradnji dve države u oblasti energetike i izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska.

Mihajlovićeva je prenela pozdrave predsednika Vučića i premijerke Brnabić i zahvalila na današnjem gostoprimstvu i prilici da obiđe i radove na izgradnji prve deonice auto-puta od granice ka Dragomanu, jer to mnogo znači i srpskom i bugarskom narodu.

"Za nas je diverzifikacija puteva od ogromnog značaja, i sve čestitke za Balkanski tok i za brzinu kojom je sve to urađeno i izgrađeno. Nastavićemo da radimo zajedno i na novoj gasnoj interkonekciji između Niša i Dimitrovgrada. To za nas znači diverzifikaciju snabdevača i mnogo novih mogućnosti, naravno, pored bolje cene i boljeg povezivanja celog regiona. Naše dve države su tranzitne države i samim tim mogu mnogo da učine i da iskoriste svoj tranzitni položaj", rekla je Mihajlovićeva.

Premijer Bojko Borisov je poželeo dobrodošlicu Mihajlovićevoj i izrazio još jednom poštovanje predsedniku Aleksandru Vučiću i srpskoj vladi. On je ukazao na to da Srbija i Bugarska mnogo toga grade zajedno i da nikada nisu imale tako bliske odnose, te da će nastaviti da čuvaju prijateljstvo i da i dalje rade zajedno.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas u Sofiji sa ministarkom energetike Republike Bugarske Temenuškom Petkovom i sa njom razgovarala o izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, ali i saradnji u drugim oblastima energetike.

"Srbija i Bugarska imaju veoma dobre bilateralne, ali i prijateljske odnose, zahvaljujući dvojici predsednika, Aleksandru Vučiću i Bojku Borisovu. Posvećeni smo povezivanju regiona i važno je da uradimo sve što možemo da se dodatno povežemo. To već činimo u saobraćaju, ali je neophodno i u energetici. Razmenili smo danas informacije o trenutno najvažnijem projektu naše dve države, koji je od ogromnog značaja jer će nam omogućiti da još više budemo tranzitne države, da diverzifikujemo i snabdevače i puteve i omogućiće nam konkurenciju i povoljnije cene gasa", rekla je ona.

Navodi da je Bugarska završila tendersku proceruru, a Srbija će sledeće nedelje raspisati javni poziv. "Očekujem da na leto potpišemo ugovor, a u maju 2022. da imamo operativan gasovod", rekla je Mihajlovićeva.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво