Читај ми!

U Radnu grupu za realizaciju projekta "Jadar" uključuju se i ministarstva zaštite životne sredine, privrede i finansija

Projekat "Jadar" koji u lozničkom kraju razvija "Rio Tinto", analizirao se u Vladi. Ministarka Zorana Mihajilović poručuje da taj strateški važan posao za zemlju mora da se realizuje na najvišem nivou zaštite životne sredine i uz komunikaciju sa građanima.

Litijum je mineral budućnosti, neophodan za nove zelene tehnologije i razvoj baterija za električne automobile.

Računa se da dobar deo svetskih potreba za tom retkom sirovinom može da pokrije Srbija iz nalazišta "Jadar" koji razvija "Rio Tinto".

"Posvećeni smo razvoju 'Jadra' kao modernog, tehnološki naprednog i ekološki održivog projekta. Planiramo savremeni podzemni rudnik sa integrisanim postrojenjem za preradu rude, održivim upravljanjem otpadom i pratećom infrastrukturom", navela je Marni Finlajson, generalna direktorka projekta "Jadar" u "Rio Tintu".

Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, napominje da pored ogromne želje za velikim privrednim razvojem imaju i veliku "želju za očuvanjem naše prirode, zaštite životne sredine, a prvenstveno za očuvanje zdravlja naših građana i naše dece".

U Radnu grupu za realizaciju tog posla uključiće se i ministarstva životne sredine, privrede, finansija.

Iako je Vlada zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa "Rio Tintom", resorna ministarka kaže da razume zabrinutost građana.

"Ono što mislim da je u prethodnom periodu nedostajalo jeste viša i bolja interakcija sa građanima Mačvanskog okruga, ali generalno sa građanima u našoj zemlji u onom delu o čemu svako od nas normalno razmišlja kakva će nam biti životna sredina. Dakle, neće niko zarađivati novac na uništavanju životne sredine, ne samo što se više ne nalazimo u takvom svetu, već prosto ne možemo tako nešto sebi da dozvolimo i zato ćemo raditi zajedno", istakla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Rio Tinto" je multinacionalna kompanija na berzama Australije, Vlike Britanije i Amerike, pa su s projektom upoznati i ambasadori tih zemlja u Srbiji.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво