Читај ми!

Brnabić: Rekordno niska nezaposlenost mladih - 20,7 odsto

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je na kraju drugog kvartala ove godine nezaposlenost mladih bila 20,7 odsto, što je, kaže, rekordno niska nezaposlenost kod te kategorije građana do sada. Država je spremna da, pored dve milijarde dinara za program "Moja prva plata" izdvoji dodatna sredstva za nastavak tog programa, istakla je Brnabićeva.

Ana Brnabić je istakla da je pre šest godina nezaposlenost mladih bila čak 51,1 odsto.

"Srbija i dalje ima ogroman problem sa nezaposlenošću mladih. Međutim, krajem drugog kvartala ove godine nezaposlenost mladih došla je do 20,7 odsto i to je rekordno niska nezaposlenost", rekla je Brnabić novinarima.

Ističe da je to pokazatelj da se država posvetila mladima, da ostanu u zemlji i imaju posao.

Brnabić kaže da nezaposlenost mladih opada u kontinuitetu i iznela podatak da je krajem 2018. iznosila 29,1 odsto, krajem 2019. godine 25,5 odsto, a sada 20,7 odsto.

"Nezaposlenost mladih kontinuirano opada i to je jako dobro", poručila je Brnabić i dodala da država ni tim rezultatom nije zadovoljna i da će nastaviti sa politikama za zapošljavanje mladih.

Teza da se beleži trend smanjenja nezaposlenosti mladih, jer oni odlaze iz zemlje je netačna, zato što beležimo i trend povećanja zaposlenosti mladih, izjavila je Ana Brnabić.

Kako je rekla, ne prati se samo stopa nezaposlenosti, već i zaposlenosti, a podaci pokazuju da je ukupno u Srbiji jasan trend povećanja zaposlenosti mladih. 

Premijerka je rekla da su mladi u periodu od januara 2019. do jula 2020. godine, u okviru Programa poreskih olakšica, osnovali 222 preduzeća, a da prvu godinu poslovanja nije preživelo samo njih osam.

Na osnovu tog programa, navodi Brnabić, primećeno je da se mladi teže odlučuju da otvaraju svoja preduzeća, ali kada ih otvore, kaže, mnogo su uspešniji od starijih koji su, takođe, deo tog Programa.

Podsetila je da je država 2018. godine donela Program posebnih poreskih olakšica za one koji su u poslednjih 12 meseci završili srednju školu ili fakultet. 

"Mnogo veći odziv privrede za Moju prvu platu od očekivanog"

Predsednica Vlade ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Privredne komore Srbije održali su sastanak sa predstavnicima udruženja mladih na temu programa "Moja prva plata" i programa zapošljavanja mladih. 

Premijerka je pozvala mlade da se od danas prijave za program "Moja prva plata" i istakla da postoji mnogo veći odziv privrede nego što je to bilo očekivano, pošto je čak 10.295 kompanija oglasilo 28.706 radnih pozicija.

Brnabić je istakla da će 10.000 mladih moći da steknu preko tog programa prvo radno iskustvo i tako prevaziđu "kvaku 22" sa kojom se svi suočavaju, a to je problem što poslodavci kada objave oglas za radno mesto uvek traže radno iskustvo.

"Sve one su objavile 28.706 radnih pozicija, a od toga verifikovali smo 22. 984 pozicije oglašene preko programa Moja prva plata", dodala je Brnabić.

Kaže da je Moja prva plata odgovor na velike kritike mladih i poziv da država mora da učini nešto i pomogne da dođu do prvog radnog iskustva.

"Svi smo bili sučeni sa tom ''kvakom 22'' kada poslodavac traži radno iskustvo i kako doći do tog iskustva", rekla je Brnabić, naglasivši da je zato država izdovjila dve milijarde dinara za "Moju prvu platu".

Premijerka ističe da je to veliki novac koji je vanredno izdvojen iako se zebmlja bori sa kovidom 19.

Kaže da od ukupno 10.295 kompanija učestvuje 8.537 poslodavaca koji su zadovoljili uslove učešća. 

Mladi mogu da iskoriste šansu i steknu radno iskustvo

Predsednik PKS Marko Čadež pozvao je mlade da iskoriste ovu šansu, steknu radno iskustvo i unaprede svoju radnu biografiju.

Rekao je da najveće interesovanje vlada za sektor usluga, a da je 70 odsto pozicija predviđeno za kandidate sa završeom srednjom školom, a 30 odsto za one sa visokim obrazovanjem.

Najviše su traženi lekari, stomatolozi, zatim oglašeno je i dosta poslova u oblasti trgovine, tekstilne, nekoliko grana metalske industrije, prehrambene, prerađivačke industrije...

"Imamo veliki broj pozicija i moja današnja poruka mladima je iskoristite ovu šansu i počnite da gradite si-vi praktično od danas i stičete radno iskustvo", poručio je Čadež.

Sticanje radnog iskustva kaže, važno je jer ako posle devet meseci ne uspeju da ostanu u firmi u koju sada budu primljeni sa tim iskustvom moći će lakše da se zaposle na nekom drugom mestu.

Samedin Rovčanin iz Krovne organizacije mladih rekao je da je tema današnjeg sastanka osim programa Moja prva plata bilo i stambeno zbrinjavanje mladih, rešavanje drugih problema na lokalu.

Rekao je da je važno što će prijava kandidata u okviru programa trajati mesec dana kako bi svi koji žele stigli da se prijave i dodao da je ovo jako važna prilika za mlade i prvi korak koji ne bi trebalo da ostane kratkoročna mera i da će doprineti dugoročnom smanjenju nezaposlenosti.

Mladi će moći da se prijave do 8. novembra. 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво