Mihajlovićeva i Mali sa francuskim i kineskim kompanijama o izgradnji metroa

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je s potpredsednikom "Alstom grupe" Filipom Delerom i direktorom razvoja ove kompanije Nikolom Andrijeom o izgradnji beogradskog metroa.

Mihajlovićeva je istakla da je beogradski metro jedan od najvažnijih i najzahtevnijih projekata koje će Srbija realizovati i na koji Beograđani čekaju decenijama.

"Drago nam je da je ''Alstom'', kao jedna od najboljih svetskih kompanija, zainteresovana da učestvuje u izgradnji beogradskog metroa, tj. u fazi opremanja sistema", navela je ministarka. 

Prema njenim rečima ministarstvo je tu da im pruži svu neophodnu podršku i da zajedno realizuju ovako važan projekat, iza kojeg stoje i dva predsednika - Aleksandar Vučić i Emanuel Makron.

Mihajlovićeva veruje da su predstavnici kompanije imali dobar sastanak i sa ministrom finansija i da će uskoro biti dogovoreni i finansijski aranžmani, kako za građevinske radove, tako i za radove na sistemu.

Ministarka građevinarstva je podsetila da je u maju ove godine potpisan Sporazum o donaciji između Vlade Francuske i Vlade Srbije u ukupnom iznosu od 8,3 miliona evra i dogovorena procedura za realizaciju donacije te da je u toku izrada studije izvodljivosti za koju je u julu potpisan komercijalni ugovor i koju izrađuje kompanija "Ežis".

Filip Deler rekao je da uporedo sa studijom izvodljivosti teku i pripremni radovi za tehnička rešenja i da će "Alstom" aktivno raditi u narednim mesecima kako ne bi gubili vreme za realizaciju projekta beogradskog metroa, svesni značaja ovog projekta za Vladu Srbije.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji, Žan-Luj Falkoni, saopštilo je ministarstvo.

Ministar Mali sa francuskim i kineskim kompanijama o izgradnji metroa

Ministar finansija Siniša Mali sastao se sa predstavnicima kompanija "Pauer Čajna" i Alstom, kao i sa ambasadorima Kine i Francuske Čen Bo i Žan Luj Falkonijem, sa kojima je razgovarao o projektu izgradnje metroa u Gradu Beogradu. Sastanku je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

S obzirom na to da će u projektu zajednički učestvovati francuske i kineske kompanije, na sastanku je dogovoreno da se do kraja ove godine usvoje odgovarajući pravni akti, koji će regulisati odnos svih postojećih strana, i biti osnova za sve dalje aktivnosti koji će se sprovoditi, navodi se u saopštenju ministarstva finansija.

Prema postojećim dogovorima, francuska strana biće zadužena za elektromehaniku, dok će kineska stana da se bavi građevinskim radovima na izgradnji metroa. 

Kompanija Ežis trenutno radi na studiji izvodljivosti, a u narednim danima biće održan sastanak sa njihovim predstavnicima, kako bi se, u odnosu na dinamiku izrade studije, planirali dalji koraci na projektu, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno i da je neophodno da se u što kraćem periodu završi struktura finansiranja projekta, u kojoj će učestvovati francuske i kineske banke, ali i druge međunarodne finansijske institucije. 

Kompanija Ežis je prethodno uradila prifizibiliti studiju, u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijardi evra, a druge linije 2,2 milijarde evra.

Sagovornici su se saglasili da je reč o izuzetno značajnom projektu za Grad Beograd, na koji se čeka decenijama unazad, te da će on biti apsolutni prioritet u narednom periodu kako bi radovi na izgradnji što pre započeli. 

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, ukoliko sve strane budu potpuno predano radile na projektu, radovi na na Makiškom polju bi mogli da počnu već krajem sledeće godine.

 

 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво