Novi toranj SMATSA za sigurnije srpsko nebo

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je radove na izgradnji novog kontrolnog tornja SMATSA na Aerodromu "Nikola Tesla" i najavila da bi trebalo da bude završen za godinu dana.

Zorana Mihajlović je novinarima na aerodromu kazala da srpsko nebo jeste sigurno, ali da bi tako ostalo potrebna su nova ulaganja.

Ističe da će novi toranj podržati s jedne strane otvaranje novih destinacija, a sa druge strane, ulaganja u nove aerodrome.

Mihajlovićeva je rekla da osim Aerodroma "Nikola Tesla" koji je, kako kaže, aerodrom u usponu sa mogućnošću da se razvija u narednom periodu zahvaljujući koncesionaru "Vansi", koji planira da uloži 700 miliona evra, Srbija ima i druge aerodrome.

Među njima su i aerodrom u Kraljevu koji bi trebalo da postane, kaže ona, najveći kargo aerodrom u regionu, zatim niški aerodrom koji je država uspela da podigne od niskoprofitnog do aerodroma koji je prošle godine imao 440.000 putnika.

"Svi ovi aerodromi traže novi moderan toranj koji se trenutno gradi na aerodromu u blizini SMATSA", rekla je ona i izrazila nadu da će radovi biti završeni na vreme.

Visina tornja 75 metara 

Kaže da će visina tornja biti 75 metara dok, ukazuje, stari toranj koji je izgrađen pre 60 godina ima 41 metar.

"Visina novog tornja govori o tome kako se razvija vazdušni saobraćaj u našoj zemlji, a naročito prethodnih godina", rekla je ministarka.

Vazdušni saobraćaj u Srbiji, dodala je ona, posluje po svim evropskim standardima, a činjenica da je on deo Evrope i sveta jesu, ukazuje, povećanje broja destinacija "Er Srbije" sa tridesetak na 62, kao i direktan let za SAD koji je uspostavljen 2015. godine.

Ističe da je to rezultat velikog rada i ulaganja države u vazdušni saobaćaj, te dodala da i SMATSA ima svoj investicioni program koji je vredan 120 miliona evra.

Mihajlovićeva dodaje da su deo tog investiconog programa i toranj koji se trenutno gradi na beogradskom aerodorum, kao i toranj koji će se graditi na aerodromu u Nišu, a čija izgradnja se očekuje u trećem kvartalu sledeće godine.

Najmoderniji softveri i uređaji 

Ministarka Mihajlović obišla je radove na izgradnji kontrolnog tornja sa direktorom SMATSA Predragom Jovanovićem koji je naveo da se pored novog tornja gradi i aneks postojećeg objekta.

"Ovo je najveći i najvažniji projekat u modernizaciji sistema Kontrole letenja. Gradimo toranj visine 75 metara sa kupolom na vrhu od 100 kvadratnih metara, sa najmodernijim softverima i uređajima", rekao je Jovanović.

Ističe da su radovi na tornju započeli 24. februara, a rok za završetak građevinskih radova je 550 dana, odnosno septembar sledeće godine.

U operativnoj upotrebi, kaže Jovanović, toranj će biti od februara 2022. godine, kada se obeležava 60 godina od postojećeg tornja.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво