Mali: Penzije veće za 5,9 odsto od 1. januara 2021.

Ministar Siniša Mali rekao je da je budžet stabilan i da će od 1. januara penzije biti veće za 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule.

Penzije će od 1. januara 2021. godine biti veće za 5,9 odsto na osnovu švajacarske formule, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, čija je jedna od tema bila utvrđivanje minimalne cene rada, Mali je rekao da je planirano povećanje penzija po zakonu, na osnovu švajcarske formule.

"Situacija u budžetu je stabilna. Idemo i sa povećanjem minimalca od 6,6 odsto i sa povećanjem penzija od 5,9 odsto. Novca za to u budžetu imamo", rekao je Mali.

Sačekaćemo kraj septembra i oktobar da vidimo kakvo je stanje u budžetu i da li ćemo i kojoj meri ići i sa povećanjem plata u javnom sektoru, kaže ministar finansija i navodi da je još rano o tome govoriti.

Upitan da li će biti i povećanja plata u javnom sektoru, rekao je da će na osnovu realnog stanja moći da se govori o eventualnom povećanju plata u javnom sektoru.

"Sutra je 15. u mesecu, znaćemo prilive od domaćeg PDV-a. Ako nam do kraja meseca i u prvoj plovini oktobra bude dobar priliv imaćemo realne informacije na osnovu kojih ćemo doneti odluku", precizirao je Mali.

Naglasio je da vlada svaku odluku zasniva na odgovornosti, prave se analize, sagledava stanje u privredi i među zaposlenenima.

"Na osnovu toga dolazimo do poteza koje vučemo kao u šahu. Gledajući podatke iz dana u dan, iz meseca u mesec, donosimo odgovrajuće odluke, a radimo i projekcije za 2021. godinu", naveo je Mali.

Podsetio je da su zaposlenima u zdravstvu plate već povećane za 10 odsto kada je krenula epidemija korona virusa kao podrška tom sektoru.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво