Kada jednom platite QR kodom, ne vraćate se papirnom nalogu

Narodna banka Srbije uvela je instant plaćanja pre Evropske centralne banke. Osim što štedi vreme, plaćanje QR kodom ima i druge pogodnosti o kojima za RTS govori viceguvernerka NBS-a Dragana Stanić.

Plaćanje QR kodom više nije budućnost već sadašnjost.

Viceguverner Dragana Stanić rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, da kada građani dobiju račun za porez mogu da plate u više rata putem QR koda.

"Kada uzemete taj račun, odnosno rešenje, i kada skenirate kod mobilnim telefonom – aplikacijom, vama će se učitati podaci koji se nalaze u QR kodu a koji su u suštini platni nalog – iznos koliko treba da platite. U tom trenutku vi ćete imati olovčicu pored iznosa da možete da prepravite taj iznos, možete da ukucate manji iznos i tako iskoristite mogućnost da platite na rate", objasnila je Stanićeva.

Kaže da je prilikom ovog načina plaćanja važno da možete da promenite elemente koji nisu kritični, korisnik može da manje plati i koriguje iznos.

Međutim, ne može se promeniti poziv na broj ili broj računa i zbog toga je mogućnost greške svedena na minimum.

"Ono što smo imali pri standardnim načinima plaćanja – najčešće su se greške dešavale kada ukucate pogrešan poziv na broj, onda mora da se ispravlja. Ovaj način plaćanja ne samo što je brz, ne samo što transakciju izvršavate za nekoliko sekundi bez ikakvog prekucavanja, već primalac dobija novac za nekoliko sekundi, a mogućnost greške svedena je na minimum", istakla je Stanićeva.

Provizije banaka

Podseća da je Narodna banka Srbije uvela instant plaćanja pre Evropske centralne banke.

"Ako kažemo da jedan FED radi na uvođenju takvog platnog sistema, onda je jasno o kakvom je modernom servisu reč. Vi imate mogućnost da plaćate bukvalno 24 sata, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini. Izvršavate transakciju tako da primalac dobija novac za nekoliko sekundi, a tarifna politika je stvorila sve uslove da banke mogu da pružaju te transakcije svojim klijnetima po najnižim mogućim cenama", rekla je viceguvernerka.

Prema njenim rečima, banke stimulišu elektronsko plaćanje generalno, ne samo instant plaćanja preko mobilnih aplikacija već i elektronska plaćanja preko računara, zato što imaju interes da bude što manje gužve na šalteru, a sami šalteri imaju svoje troškove.

"Većina banaka će vam dati takve transakcije po povoljnijoj tarifi nego što je papirni nalog za prenos. Na našem sajtu objavili smo uporedni pregled naknada za sve banke za različite pakete računa – tako da ne morate da zovete pojedinačne banke i pitate koliko bi to koštalo, već odete na sajt NBS-a i uporedite šta koliko košta, pronađete uslugu koju najčešće koristite i u skladu s tim odaberete banku koja je za vas najpovoljnija", kaže viceguvernerka NBS-a.

Važna stvar je i to što je olakšana promena banke: kada neko želi da prebaci račun u drugu banku, dovoljno je otići u banku u koju želite. Prethodna banka ima obavezu da u saradnji sa tom novom bankom prebaci svu papirologiju i sve što je potrebno u novu banku, tako da je broj postupaka znatno smanjen.

Koliko je transakcija izvršeno 

Do juna je oko milion devet stotina hiljada građana imalo ugovoreno mobilno plaćanje s bankom.

"Ako uporedite podatke za drugi kvartal prethodne godine s drugim kvartalom ove – primetićete rast od 50 odsto, sa šest na devet miliona transakcija koje su izvršene mobilnim telefonom", kaže Stanićeva.

Uverena je da su tome u velikoj meri doprinele aktivnosti NBS: pružanje inovativnih servisa kao plaćanje putem QR koda.

"Poslednjih godina imamo neprekidan veliki rast broja transakcija bezgotovinskog plaćanja iz perioda u period – tokom poslednjih godina i zahvaljujući aktivnostima NBS-a, imali smo značajan rast bezgotovinskih transakcija ne samo u regulatornom delu već i u infrastrukturnom delu gde su pruženi savremeni servisi", istakla je Stanićeva.

Kada jednom plate na takav način, kada osete sve te koristi, koliko je to jednostavan proces i koliko ubrzava postupak plaćanja, ljudi se ne vraćaju papirnom nalogu.

Govoreći o problemima, Stanićeva kaže da je politika guvernera takva da svako pitanje ili nedoumica građana neće ostati bez odgovora ukoliko se obrate NBS-u.

U februaru je u trgovinskim lancima Merkator, Idea i Roda u 1.300 objekata omogućeno plaćanje QR kodom.

"Možete s mobilnim da idete u kupovinu i na kasi da platite", zaključila je Stanićeva.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво