Pad nemačke privrede manji nego što se očekivalo

Razultati nemačke privrede neće biti tako loši kao što se očekivalo. Ministar privrede Peter Altmajer korigovao je naviše prognozu privrednog rasta Nemačke - na minus 5,8 odsto. Najniža tačka recesije već je dostignuta.

Nemačka vlada korigovala je naviše prognozu privrednog rasta za ovu godinu. Predstavljajući brojke, savezni ministar privrede Peter Altmajer rekao je da ga raduje što može da prenese dobre vesti. Bruto domaći proizvod (BDP) će zbog korona-krize oslabiti za 5,8 odsto, naveo je Altmajer.

Da sada je bilo reči o minusu od 6,3 odsto. Altmajer je rekao da se nada da bi čak mogao da se postigne "i nešto bolji rezultat".

"Recesija je u prvoj polovini godine bila slabija nego što smo strahovali", dodao je ministar privrede.

Rast se dešava brže i dinamičnije nego što se očekivalo. Altmajer je govorio o razvoju u obliku latiničnog slova "V": "Najniža tačka recesije već je dostignuta. Poboljšanje od pola procenta označava samopouzdanje za privredu u celini", ocenio je Altmajer.

Privredni pad će tako biti tek nešto veći nego što je bio tokom finansijske krize 2009. godine, kada je BDP oslabio za 5,7 odsto. Ipak, i dalje je reč o najvećoj recesiji nakon Drugog svetskog rata.

Manji plus za 2021. godinu

Za 2021. godinu nemačka vlada računa sa privrednim rastom od 4,4 odsto – do sada je bilo reči o plusu od 5,2 odsto. Razlog za to je, prema rečima Altmajera, što se deo očekivanog rasta za 2021. godinu dešava već u ovoj godini.

S druge strane, ministar je ukazao na tešku ekonomsku situaciju u drugim zemljama, što utiče na smanjenje izvoza. Zato je, smatra Altmajer, važno da se potražnja na domaćem tržištu stabilizovala.

Najveća evropska privreda je do sada bolje prošla kroz korona krizu od mnogih drugih velikih industrijskih nacija. Tokom proleća, bruto domaći proizvod je oslabio za 9,7 odsto, jače nego ikada ranije

Ali znatno gora situacija bila je u Francuskoj (-13,8 odsto), Velikoj Britaniji (-20,4) i Italiji (-12,8).

Altmajer: Drugi lokdaun može da se spreči

Altmajer je smatra da je drugi "lokdaun" moguće sprečiti, ukoliko se ne preduzmu veći koraci otvaranja i ako se budu poštovala higijenska pravila.

Ministar privrede smatra da je pod tim uslovima moguće i tokom korona pandemije ostvariti rast. Mnogo toga već je postignuto. „Usuđujem se da prognoziram da ćemo u 2022. godini ponovo imati bruto domaći proizvod kakav je bio pre krize", kazao je Altmajer.

U poslednje vreme mnogo toga ukazuje da će do privrednog oporavka doći u drugoj polovini godine.

U izveštaju instituta Ifo o poslovnoj klimi, najvažnijem pokazatelju razvoja nemačke privrede, navodi se da je u četiri poslednja meseca ostvaren stalni rast.

Prvi put od početka korona krize ponovo se povećao broj zaposlenih: u julu je bilo zaposleno oko 44,6 miliona ljudi, koji u Nemačkoj žive - plus od 64.000 ili 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec, podaci su Savezne kancelarije za statistiku.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво