Budućnost mladih stočara je uspešnija s fakultetskom diplomom

Da mladi ostaju na selu i bave se stočarstvom retki su primeri. Batu Vasoviću iz Prislonice kod Čačka u tom poslu uskoro će pomoći i fakultetska diploma.

Bato Vasović je student završne godine čačanskog Agronomskog fakulteta, smer stočarstvo. Izabrao je to posle odluke da ostane na porodičnom imanju i u potpunosti se posveti uzgoju stoke.

''Preovladala je ta ljubav od detinjstva, od kada sam bio mali tu sa babom i dedom i posle to preraslo već u biznis. Više ne mogu poljoprivredni proizvođači da ne budu edukovani, jer sada bez škole ne može da se bavi poljoprivredom,'' smatra Vasović.

Od 18 grla polovina su priplodne junice, a polovina je na muži i daje u proseku 130 litara mleka dnevno. Inovativno, deo grla nije u vezanom sistemu, što ima mnoge prednosti.

''Mnogo zdravije, zdravija su grla kada su na ispustu. Nemamo problema sa reprodukcijom. Kada su napolju nemamo čišćenje, nemamo, samo ih hranimo i imamo mužu. Dok u vezanom sistemu mora, mnogo je težem veći posao oko njih," objašnjava Bato Vasović.

Uz krave gaje ovce i svinje, a pored ratarstva bave se i voćarskom proizvodnjom. U domaćinstvu porodice Vasović u Prislonici svi imaju zaduženje i vredno rade.

''Puno mi je srce što hoće da radi, što je ostao ovde, eto. Neće ova zemlja propasti dok ima ovakvih mladih", zadovoljna je majka Žaklina Vasović.

Iako je mlad, Vasović ima bogato iskustvo u stočarstvu, a znanje koje stiče na fakultetu će mu svakako pomoći da bude još uspešniji. Zato svoju budućnost vidi na selu i veruje da će proširiti proizvodnju.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво