Kako zadruge dočekuju svoj dan, šta poručuje Krkobabić

Ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić uputio je čestitku svim zadrugama i zadrugarima u Srbiji povodom 4. jula, Međunarodnog dana zadruga.

"Verujte u zadružni sistem jer zadruge, uz poštovanje principa neutralnosti prema kome su ravnopravni svi bez razlike na nacionalnost, pol, boju kože i veroispovest, imaju odgovore na sve aktuelne ekonomske i bezbednosne izazove", poručio je Milna Krkobabić.

Prema njegovim rečima, zadruge u Srbiji nisu prestale da rade ni u vreme pandemije koronavirusa, a ni u jednoj od njih nije zabeleženo žarište kovida 19, navedeno je u saopštenju iz Kabineta Milana Krkobabića. 

"Posebno mi je drago što se u Srbiji u protekle tri godine u okviru akcije "500 zadruga u 500 sela" vratio duh zadrugarstva i poverenje u udruživanje, o čemu svedoče 722 novoformirane zadruge", kaže ministar.

Zadružni sistem Srbije iz dana u dan je sve jači, jer smo proces gašenja zadruga preokrenuli u novu nadu i šansu za ekonomsku egzistenciju više desetina hiljada domaćinstava, rekao je Krkobabić.

Kaže da je danas u Srbiji oko 35.000 zadrugara i više od 100.000 kooperanata. Registrovano je oko 4.500 zadruga, od čega su 2.500 aktivne, a 2.000 poljoprivredne. To je veliki potencijal koji može da bude snažna poluga ekonomskog razvoja, pre svega sela Srbije.

Zadruge i zadrugari danas čine veoma jak svetski ekonomski sistem koji okuplja oko milijardu ljudi i 280 miliona zaposlenih u svim sferama privrednih aktivnosti: poljoprivredi, trgovini, zanatstvu, uslugama, ističe Krkobabić.

"Srbija s ponosom ističe da je jedan od 12 osnivača Međunarodnog zadružnog saveza u Londonu 1895. godine. Prva zadruga na teritoriji današnje Srbije osnovana je u Bačkom Petrovcu, AP Vojvodini, 1846 godine i bila je treća zadruga u svetu. Dok je zadruga i zadrugara, Srbija ne treba da brine", poručio je Krkobabić.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво