Brnabić sa šefom Misije MMF-a: Pozitivne ocene ekonomskih mera

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Jan Kes Martejnom. Reč je o polugodišnjoj reviziji u okviru programa Instrument za koordinaciju politika koji se sprovodi do 2021. godine. Brnabić i Martejn su razgovarali o dosadašnjim rezultatima i konstatovali da je dosta učinjeno u smislu ostvarenja reformskih ciljeva.

Tema razgovora su bila i aktuelna fiskalna i makroekonomska kretanja, kao i uticaj pandemije virusa kovid-19 na domaću, ali i na svetsku ekonomiju.

Konstatovano je da je Srbija na pravi način reagovala u smislu donošenja Programa ekonomskog mera za podršku privredi i građanima, te da je u pitanju veliki i vredan paket, sa jednostavnim i efektnim merama.

Jan Kes Martejn je istakao da je MMF smanjio projekcije privrednog rasta za celu Evropu, ali ne i za Srbiju, koja, kako kaže, ima bolje rezultate u prvom kvartalu ove godine u odnosu na druge evropske zemlje.

On je rekao i da 2021. godina treba da bude godina oporavka, te da su u tom smislu važne kapitalne investicije.

Dobar signal za Srbiju

Kako je istakao, dobar signal za Srbiju je i reakcija finansijskog tržišta koje je prepoznalo dobru fiskalnu poziciju zemlje, tako da je sprovedena uspešna emisija evroobveznica. On je dodao da je važno da zemlja zadrži taj kredibilitet kod stranih profesionalnih investitora.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da je ekonomski oporavak Srbije važan koliko i zdravstveni, te da je dobar signal što nijedan strani investitor nije odustao od investiranja u Srbiju. Ona je posebno istakla da je građevinski sektor u zemlji i dalje jak i stabilan, što je važan pokazatelj u smislu daljeg oporavka ekonomije.

Ona je dodala da je važno da se nastave reforme u medicinskom sektoru i u sektoru socijalne zaštite, kao i da se nastavi sa velikim kapitalnim investicijama.

Kako je rekla, od izuzetnog značaja je i transformacija ekonomije, tako da ona bude zasnovana na inovacijama. Brnabić se zahvalila predstavnicima MMF-a na dosadašnjoj podršci.

Razgovori sa misijom MMF-a će trajati do 3. jula, a sprovode se putem video -linka. U pitanju je četvrto polugodišnje razmatranje programa Instrument za koordinaciju politika, koji ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Aktuelni aranžman je počeo da se sprovodi u julu 2018. godine.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво