Sedamdeset miliona evra od EU; Vučić: Hvala im, nisu morali da daju

Evropska unija je opredelila 70 miliona evra bespovratnih sredstava Srbiji u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu. Još 98 miliona Srbija bi trebalo da dobije do kraja godine. Sve manje kaskamo za evropskim zemljama, poručila je ministarka Jadranka Joksimović. Zemljama Balkana jeste mesto u EU, rekao je predsednik Vučić, koji je prisustvovao potpisivanju finansijskog sporazuma.

Finansijski sporazum za prvi deo IPA programa za 2020. godinu potpisan je u Beogradu, a potpisivanju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

"Zapravo pretpristupni fondovi služe za sveukupan razvoj da zemlja bude što pripremljenija kada bude u članstvu i da se približimo proseku", rekla je Jadranka Joksimović nakon potpisivanja sporazuma.

"Drago mi je što možemo danas da privedemo kraju sedmogodišnji period pretpristupnih fondova koji su namenjeni Srbiji, koja je duboko u pristupnom procesu", rekla je Joksimovićeva.

Joksimovićeva je rekla da ovaj vid pomoći datira i pre 2014. godine, ali je do tada to bilo manje vidljivo, odnosno vidljivost je bila ispod pet odsto.  

Kaže da danas svaki treći građanin Srbije zna za neki projekat koji je finansiran iz EU, da li je u pitanju škola, vrtići, prečišćavanje voda.

"Reforme su važne jer one donose ono što je boljitak", rekla je ministarka.

"Očekujemo da finalizujemo i drugi deo, koji će biti 98 miliona evra", rekla je ministarka Joksimović. 

U fokusu prvog dela IPA programa za 2020. godinu su lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje.  

Pomoć se sastoji iz tri dela 

Ceremoniju potpisivanja putem video-linka pratio je i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji. Istakao je da se pomoć sastoji iz tri dela.

Varhelji kaže da će biti obezbeđeni grantovi za 450 mikropreduzeća i startapova, kako bi otvorili nova radna mesta u dva regiona u Srbiji.

"Biće uloženo u socijalnu i lokalnu strukturu, podršku zapošljavanju i socijalnoj politici za najranjivije grupe, mlade ljude, ljude sa invaliditetom, žene i Rome", rekao je komesar.

Podržaće se reforme posebno kad je reč o energetici, poljoprivredi, saobraćaju i zdravstvu.

"Komponenta zdravstva uključuje dodatnu podršku Srbiji kako bi se izašlo na kraj sa zaraznim bolestima, 2,5 miliona evra će biti potrošeno na medicinske zalihe i milion evra da Ministarstvo zdravlja dobije ekspertizu iz država članica EU", reklao je Varhelji. 

Evropski komesar je istakao da će EU izaći sa ekonomskim investicionim planom za region na jesen.

Vučić: Hvala svim zemljama članicama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio komesaru jer je, kako kaže, uložio veliki trud kako bi pomogao Srbiji.

Kaže da je reč o novcu koji nije morao da bude dat Srbiji.

"Nije obaveza nijedne zemlje EU da novac svojih obveznika troši na nas, zato sam veoma zahvalan, hvala svim zemljama članicama i evropskoj administraciji", rekao je Vučić.

Objasnio je da će novac biti uložen u lokalnu samoupravu, jer su opštine kada je reč o javnim finansijama slaba karika u odnosu na republičku vladu.

Takođe, biće uložen u energetsku efikasnost, odnosno zaštitu životne sredine, rekao je Vučić podsećajući da je kvalitet vazduha do dolaska korone u Srbiju bio jedan od najzapaženijih problema.

Podsetio je da je EU najveći izvor direktnih stranih investicija.

Naveo je i da Srbija očekuje ne samo jasnu evropsku perspektivu već i da se govori i o članstvu u EU.

"Znamo da će uvek moći da se kaže da treba da se sprovedu reforme, reše problemi sa Prištinom. Sve razumemo, samo bismo hteli da imate jasnu poruku da ćemo, ako se to uradi, biti članica EU", rekao je Vučić.

Varhelji o izborima u Srbiji

Na pitanje novinara šta očekuje od predstojećih izbora u Srbiji, Varhelji je rekao da nije ni na jednom komesaru da se meša u unutrašnja pitanja neke zemlje. Naveo je da ohrabruje sve političke stranke da učestvuju na izborima.

"Polažem velike nade da ćemo imati slobodne i fer izbore u Srbiji i posle toga još jaču vladu, tako da možemo da ubrzamo reforme i napravimo još veći napredak", rekao je Varhelji dodajući da će EU pružiti podršku kad je reč o monitoringu izbora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Varhelji iskusan političar.

"Građani Srbije su ti koji odlučuju i o učešću na izborima i o tome kome će poverenje dati", rekao je Vučić.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво