Manji prihodi Beograda, manji i rashodi - gde se štedi

VesićZa kraj sledeće nedelje zakazana je sednica Skupštine grada Beograda, a najvažnija tačka dnevnog reda je rebalans budžeta. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da Beograd već štedi, ali ne na socijalnim davanjima i platama.

Budžet Beograda je tokom vanrednog stanja smanjen, a na sednici skupštine to će biti potvrđeno.

"Smanjili smo budžet za 17,5 odsto jer su smanjeni i prihodi. U okviru paketa pomoći omogućeno je da porezi na zarade budu plaćani u naredne dve godine. Grad Beograd ima 66 odsto od tih poreza, a neke lokalne samouprave i više", navodi Vesić.

Štedi se na javnim nabavkama koje su za 20 odsto smanjene. Kontrolišemo koje se javne nabavke raspisuju, a smanjuju se sve one nisu važne za funkcionisanje sistema, kaže Vesić.

Ističe da neće biti smanjena socijalna davanja i plate zaposlenih, a i izdavanja za kulturu ostaju na istom nivou.

"I tokom vanrednog stanja isplaćivane su pune plate zaposlenimo i po 90.000 za tri meseca za samostalne umetnike koji nisu zaposleni u gradu. Odgovorni smo domaćini, manji prihodi - manji su i rashodi", rekao je Vesić ističući da grad neće uzimati kredite koje nude međunarodne institucije jer to nije neophodno.

Vesić je najavio je da će za dva dana, 23. maja, u štampanim medijima biti objavljen izveštaj Grada Beograda o radu u vanrednom stanju. Kako je ocenio, cilj ovog izveštaja jeste da se građani upoznaju sa time kako je trošen novac poreskih obveznika da bi se zaštitilo zdravlje Beograđana.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво