Tržište dobro snabdeveno naftnim derivatima, mere za pomoć ratarima

Vlada je dodatno ograničila ne samo cene osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i sredstava za higijenu, već i marži. Nadležni poručuju i da je tržište dobro snabdeveno naftnim derivatima i u toku je privođenje osoba koje su širile dezinformaciju o nestašici. A kako bi i sledeće godine bilo dovoljno hrane, preduzimaju se mere koje će pomoći ratarima, voćarima i stočarima.

Voće već cveta, a neophodne su agrotehničke mere kako bi se sačuvalo od mraza. Taj posao se inače, radi se noću ili u ranim jutrnjim satima. Pošto je na snazi zabrana kretanja, Ministarstvo poljoprivrede obavšetava vlasnike i korisnike isključivo biljnih zasada koji imaju potrebu za nekom od agrotehničkih mera da se obrate Upravi za zaštitu bilja  mejlom ili pozovu jedan od tri telefona u zavisnosti od lokacije gde žive kako bi im se omogućilo kretanje da urade taj posao.

Spisak telefona za prijave:

064 8818449
za okruge: Južnobački, Srednjobanatski, Južnobanatski, Severnobanatski, Severnobački, Zapadnobački i Sremski.

064 8818486 za okpuge: Grad Beograd, Podunavski, Braničevski, Zaječarski, Borski, Pomoravski, Nišavski, Jablanički, Pčinjski, Toplički i Pirotski

064 8818412 za oruge: Mačvanski, Moravički , Kolubarski, Zlatiborski, Rasinski i Raški

"Moraju se javiti nama. Mi ćemo ceniti opravdanost tih zahteva i na osnovu toga, proslediti njihov zahtev Ministrstvu unutrašnjih poslova. Ministrstvo unutrašnjih poslova im daje dozvolu odnosno ubacuje ih u njuhov sistem i tako vrše proveru onih koji se zateknu u vreme zabrane kretanja tamo gde je njima potrebno", kaže Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja.

Poljoprivrednci će dobiti sve podsticaje. Niko ne mora ići u Poresku upravu, Upravu za Trezor i službe lokalne samouprve za uverenja, jer će ih po službenoj dužnosti elektronski pribavljati Uprava za agrarna plaćanja. Zahteve za sve posticaje kao i kupovinu traktora slati poštom, a neki rokovi će biti i produženi.

"Što je važno je danima dostave zahtev garanciju taj neki osnovni set koji već imaju kod kuće ako su završili sa nabavkom. Kada su traktori u pitanju sada je moguće da nisu doobili saobraćajne dozvole tako da mogu poslati zahtev bez saobraćajne dozvole samo sa potvdom da su dokumentaciju predali", kaže Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Radi sprečavanja poremećaja na tržištu, vlada je dodatno ograničila i cene i marže svih učesnika u lancu snabdevanja osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme i sredstva za higijenu, na nivo od 5. mart ove godine. A iz ministrstva energetike odbacuju spekulacije o mogućoj nestašici goriva.

"Svih vrsta goriva ima dovoljno i snabdevanje sirovom naftom je stabilno. Nafta se doprema naftovodoma, pančevačka Rafinerja radi punim kapacitetom a jedan deo derivata stiže baržama preko Dunava, tako da nikakvog zastoja nema. Benzinske pumpe usklađuju svoje radno vreme sa uslovima koje nameće vanredno stanja", navodi Aleksandar Antić,ministar rudrstva i energetike.

Iz Udruženja naftnih kopanija poručuju da će zbog drastičnog pada cena sirove nafte u narednim danima i gorIvo na pumpama biti još jeftinije.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво