Od Beograda do Novog Sada vozovi će ići 200 kilometara na sat

Izgradnja deonice brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada dužine preko 40 kilometara teče po planu, a u ovom trentku urađeno je više od 53 odsto ukupnih radova. Najizazovniji delovi, vijadukt i tunel, već su 80 odsto gotovi, a izgrađeno je i 35 kilometara koloseka. Direktor ogranka "RŽD internešenel" u Srbiji Mansurbek Sultanov kaže da će radovi biti završeni u roku, do septembra 2021. godine.

Direktor ogranka "RŽD internešenel" u Srbiji Mansurbek Sultanov ističe da radovi teku po planu.

"Dobio sam izveštaj da je vijadukt 87 odsto gotov, a tunel 83 odsto, što je potpuno u skladu sa dinamikom radova", navodi Sultanov.

Kaže da je najviše poteškoća u izgradnji zadavala unikatna geologija terena.

"Sa desne strane nam je Dunav sa blatom, a sa leve strane Fruška gora sa klizištima. Da bismo izdržali to sve, na dužini od tri kilometra imamo 40 kilometara šipova u zemlji", objašnjava Sultanov.

Kaže da se trenutno radi na rasponskoj konstrukciji.

"Ovo nam je deseta deonica koju gradimo u Srbiji i svi naši projekti su završeni ili na vreme ili pre roka. Septembar 2021. godine je rok za statička i dinamička ispitivanje spremnog objekta", ističe Sultanov

Najavljuje da će tunel kod Čortanovaca biti spojen već u aprilu, a da posle toga ostaje završetak svih drugih radova i polaganje koloseka.

Brzina vozova do 200 kilometara na čas

Mansurbek Sultanov je potvrdio je da će brzina kojom će se vozovi kretati ovom deonicom iznositi do 200 kilometara na sat.

"Ovo jeste krak Koridora 10. Srbija hoće da bude i biće na istom ili višem nivou u odnosu na svoje komšije. Prvi put će u Srbiji biti implementirani sistemi za bezbednost i upravljanje saobraćajem zato što kada voz ide takvom brzinom, mašinovođa već ne može da prati sve vizuelno", objašnjava Sultanov.

Uskoro bi trebalo da počne i izgradnja novog modernog dispečerskog centra Železnica Srbije.

"Radovi su već krenuli prošle godine i prva faza radova je završena. Sada planiramo još neke događaje koji bi obeležili početak tog projekta", kaže Mansurbek Sultanov

Ističe da je završeno i 77 kilometara u okviru projekta modernizacije pruge Beograd–Bar.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво