Hoće li mineral budućnosti promeniti sliku Srbije

Posle šesnaest godina, "Rio Tinto" je u petak završio geološka istraživanja rezervi minerala jadarita u okolini Loznice. Svetski gigant potvrdio je RTS-u da nastavlja radove na razvoju novog rudarsko-prerađivačkog kompleksa.

Okolina Loznice je jedinstveno svetsko nalazište novog minerala jadarit, koji sadrži lake metale – litijum i bor.

Od 2004. "Rio Sava eksplorejšen", ćerka kompanija "Rio Tinta", na površini od 200 kilometara obradila je trista istražnih bušotina. U narednih osamnaest meseci uradiće geotehničke i seizmičike poslove i laboratorijska ispitivanja nađenog minerala.

"U realizaciju Projekta 'Jadar' do sada je 'Rio Tinto' investirao preko dvesta miliona američkih dolara i sproveo oko 2.000 testova radi razvoja inovativne tehnologije za preradu jadarita. Prioritet je postizanje dugoročnih rešenja za razvoj novog, modernog i bezbednog grinfild rudarsko-industrijskog kompleksa. Radimo sve da završimo posao pravovremeno u najboljem interesu i za Srbiju i za našu kompaniju", navodi "Rio Tinto".

U Vladi očekuju da im investitor do kraja jula dostavi elaborat o rezervama jadrita, a već početkom iduće godine zatraže i dozvolu za izgradnju rudnika.

"Ukoliko to sve bude išlo u skladu sa tom predviđenom dinamikom, taj rudnik bi mogao da počne sa eksploatacijom 2024. ili početkom 2025. godine. Upravo im je odobreno dodatnih 30 miliona dolara za završetak ovih radova. Neka procena vrednosti na otvaranju rudnika je više od milijardu dolara i reč je o jednom nalazištu koje kada krene eksploatacija promeniće sliku Srbije. Mi ogromnu nadu ulažemo u razvoj tog projekta", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U lokalnoj zajednici računaju da će ta investicija pogurati razvoj celog Podrinjsko-kolubarskog regiona. Vlada insistira da pored rudnika i prerađivačkih kapaciteta, Loznica dobije i fabriku litijumskih baterija.

"Mi smo sa nestrpljenjem očekivali završetak istražnih radnji i ono što mi očekujemo to je da se krene u novi ciklus. Tako da se ceo taj postupak do konačnog otvaranja rudnika, a nadamo se odmah potom u drugoj fazi i fabričkih postrojenja što pre dođe, da uposli veliki broj ljudi i naravno, po osnovu rudne rente i svega ostalog, da ovaj grad i naša država i te kako ima benefite od toga", kaže gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Jadarit važi za mineral budućnosti. Ima široku primenu u automobilskoj, avio i raketnoj industriji i informacionim tehnologijama. Procenjuje se da lozničko nalazište može da ispuni do deset odsto svetskih potreba za veoma traženim litijumom.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво