Ove godine pet poziva poljoprivrednicima da konkurišu za sredstva iz IPARD fondova

Našim poljoprivrednicima ove godine na raspolaganju je gotovo 58 miliona evra iz IPARD fondova. Može da se konkuriše za nove traktore, skladišta, plastenike, farme i voćnjake a očekuje se da će proizvođači sve više konkurisati za sredstva koja će ulagati u preradu svojih proizvoda, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

IPARD fondovi su zajednička sredstva Evropske unije i sredstava iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 225 miliona evra za programske cikluse od četiri godine, objasnio je ministar Nedimović.

"Jako je važno reći da smo mi sedam-osam godina pričali o tom programu a 2017. godine smo dobili akreditaciju i stavili u fokus da ta sredstva mogu da se koriste. Mi smo već imali oko sedam poziva i 70 odsto sredstava je već usmereno prema poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Nedimović.

Neka sredstva su već isplaćena a neki zahtevi se obrađuju.

"Najveće interesovanje je ubedljivo bilo za traktore ali ja očekujem da će sve više interesovanja biti za preradu", rekao je ministar poljoprivrede.

Ove godine nas očekuje pet poziva i oko 58 miliona evra sredstava, a ministar ističe da ljudi dobijaju iz ovih fondova 65 odsto bespovratnih sredstava. Njihovo je da ulože ostalih 35 odsto sredstava bez obzira da li je reč o traktoru ili nekoj drugoj mehnizacija.

"Primera radi, jedan čovek je kupio tresač za višnje čime je uštedeo znatna sredstva koja bi inače uložio u berače kojih nema dovoljno a samim tim su i skupi. Ceo smisao IPARD fondova je da se pojeftini poljoprivredna proizvodnja kako bi veći profit ostajao proizvođačima", istakao je Nedimović.

Jedan poziv je već u toku i odnosi se na preradu, pre svega, voća, povrća, mesa i mleka koji traje do kraja februara. Ove godine biće i jedan poziv koji do sada nismo imali, a odnosi se na ruralni turizam, biće aktuelan u aprilu i za to će biti opredeljeno oko 10 miliona evra.

"To je za one koji se bave poljoprivredom a žele da svoju hranu plasiraju turistima kao i srpsko vino i rakiju. Sredstva će moći da opredele za adaptaciju objekata i za sve ono što je infrastruktura potrebna da turisti dođu. Ovo je veoma važno i za istočnu i za zapadnu Srbiju gde ima manje stanovništva i manje poljoprivrednih površina kako bi na taj način poljoprivrednici upotpunili svoj budžet", rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво