"Javor" pokrenuo proizvodnju u Zubinom Potoku

Pred kraj prošle godine u opštini Zubin Potok na severu Kosova i Metohije ponovo je pokrenuta proizvodnja u konfekciji "Javor". Na posao je vraćeno 35 radnika. Opština Zubin Potok planira da investira milijardu šeststo miliona dinara u projekte razvoja privrede, poljoprivrede i turizma i tako smanji stopu nezaposlenosti.

Svaki deseti stanovnik opštine Zubin Potok na severu Kosova i Metohije je bez posla. Privremeni organ Opštine zbog toga je ustupio tekstilni pogon "Javor" novom vlasniku na korišćenje pod uslovom da pokrene proizvodnju i vrati radnike na posao.

"Nama mnogo znači što imamo ovu fabriku u opštini Zubin Potok, što ima zaposlenih. Zadovoljni smo platama", kažu jedna radnica.

Finasijsku pomoć za projekte razvoja i zapošljavanja mladih i stručnjaka u Zubinom Potoku obezbedili su i Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije.

"Ove godine u Zubinom Potoku kreće prvi startap program na Kosovu i Metohiji. Dobili smo oko 28 miliona dinara za nabavku i kupovinu potrebne opreme tako da ćemo ove godine tu zaposliti oko dvasdesetak mladih, školovanih i obrazovanih ljudi", kaže Srđan Vulović, predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok.

Zbog taksi na uvoz proizvoda iz centralne Srbije, na Kosovu i Metohiji protok robe i kapitala je otežan, a privrednici rade u nepovoljnom ekonomskom okruženju.

"Ukoliko Priština ne odluči da ukine takse zaista nas očekuje puno problema. Puno izazova. Ali uz finansijsku, budžetsku i poljoprivrednu, infrastrukturnu podršku države Srbije nadamo se da ćemo na ovim prostorama opstati", kaže načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga  Slavko Simić.

Osim posla, mladim, obrazovanim i stručnim licima a pogotovo bračnim parovima bitno je i rešenje stambenog pitanja. U Kosovskoj Mitrovici planirano je da se ove godine izgradi deset stambenih zgrada.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво