Radovi na pruzi Beograd – Novi Sad teku po planu, kada će biti završeni

Deonica brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada duga oko 40 kilometara gradi se po planu, tako da će biti završena i pre roka 2021. godine. "Ruske železnice" (kompanija RŽD Internešnl) grade najtežu deonicu pruge Beograd–Budimpešta, sa dva tunela i velikim vijaduktom koji se spušta u Sremske Karlovce prema Novom Sadu. To je dvokolosečna pruga za brzine do 200 kilometara na sat.

U "Ruskim železnicama" kažu da su vijadukt i tunel već 80 odsto gotovi, izgrađeno je 35 kilometara koloseka, a u ovom trenutku urađeno je više od 50 odsto ukupnih radova na celoj deonici do Novog Sada. Dužina tunelskih cevi je 2,2 kilometara, a završeno je kilometar i po cevi tunela i skoro tri kilometra vijadukta.

"RŽD Internešnl nikad nije kasnio sa rokovima ni u Srbiji ni u drugim delovima sveta. Što se tiče ovog projekta mi smo sigurni da će biti završen na vreme. Takođe, i linijski deo i objekti će biti završeni do kraja 2021", navodi Mansurbek Sultanov, direktor te kompanije u Srbiji.

Kada počne da radi dvokolosečna pruga do Novog Sada ostaje još da se uradi deonica od Novog Sada do granice sa Mađarskom, za šta je već napravljen projekat, a Rusi su zainteresovani da grade i taj pravac. Međutim, uskoro počinje izgradnja novog savremenog dispečerskog centra Železnica Srbije koji takođe grade "RŽD Internešnl".

"Što se tiče projektovanja i izgradnje dipsečerskog centra, mi smo već potpisali aneks 1.1 za projektovanje i sa donetom odlukom Skupštine Srbije, mi smo spremni da krenemo sa projektantskim radovima. Naša ekipa je sa železnicom Srbije sa infrastruturom pripremila sve istražne radove koje su nepohodne za početak projektovanja", dodaje Sultanov.

Na barskoj pruzi Rusi su odradili 77 kilometara od Resnika do Valjeva, a prema međudržavnom sporazumu od proleća počinje projekotvanje deonice do državne granice sa Crnom Gorom u zajednici sa Infrastrukturom železnica Srbije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво