Obnovljeno više od 80 objekata, prepolovljena potrošnja energije

Sredstvima iz budžetskog fonda energetske efikasnosti za četiri godine obnovljeno je više od 80 javnih objekata, u kojima je prepolovljena potrošnja energije. Dodatne uštede očekuju i školski objekti u šest lokalnih samouprava koji su bili u projektu Nemačko-srpske razvojne saradnje "Energetska efikasnost u javnim zgradama".

Dobru izolaciju, stolariju i grejanje iz obnovljivih izvora, od 2015. dobio je veliki broj škola i vrtića: u Priboju, Bajinoj Bašti, Apatinu, Nišu, Užicu i Kraljevu. Pomoć im je dragocena jer su ti objekti bili među najvećim rasipnicima energije.

"Mi pravimo značajne uštede jer menjamo fosilna goriva, smanjujemo potrošnju energenta u javnim objektima što se na kraju odražava i na naš budžet", ukazuje Saša Vasilić, zamenik predsednika Opštine Priboj.

Za energetsku obnovu tih objekta nemačka Vlada je pružila tehničku podršku lokalnim samoupravama. Napravljena je Nacionala tipologija vrtića i škola uz plan energetskih ulaganja.

Vođa projekta Štefan Hajek kaže da je za ovoj projekt Nemačka izdvojila četiri miliona evra, a Evropska unija je, dodaje, sufinasirala deo od 1,5 miliona evra u okviru programa Horizont.

"Nemačka nastavlja da podržava srpski energetski sektor, a energetska efikasnosti je naročito važna jer doprinosi borbi sa klimatskim promenama, smanjenju emisija štetnih gasova i tehnološkom razvoju", ističe Leoni Rajmers, šefica za razvojnu saradnju u Ambasadi Nemačke.

Iz Vlade najvljuju da će uskoro formirati i posebni fond Energetske efikasnosti u koji će se slivati 10 miliona evra od potrošača i proivođača energije. Još toliko pomoći stići će od Evropske komisije.

"Imaćemo 20 miliona evra prema jedinicama lokalne samouprve, ali bitno je i građanima jer ćemo ići na to da se sređuju stambene zgrade", napominje Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Milica Jovanović Popović, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, ukazuje da je rezultat svega toga da ljudi žive konfornije i bolje uz manju cenu. Na nivou države se, dodaje, štedi se velika količina energije.

Uz podršku GIZ-a već je popisano 22.000 i 500 stambenih zgrada što će ubrzati njihovu energetsku obnovu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво