Otvorena kineska fabrika "Janfeng" u Kragujevcu

Svečanim presecanjem vrpce, u Kragujevcu je otvorena kineska fabrika "Janfeng" (Yanfeng automotive interiors) koja će proizvoditi komponente za unutrašnjost automobila.

Crvenu vrpcu presekli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Kine Čen Bo, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, predstavnici fabrike Remon Fos, Mišel Šahler, Stiv Mesaroš i Milan Raović, kao i predstavnica zaposlenih Anka Duričić.

Predsednik Vučić je rekao da je danas važan dan za Kragujevac i Srbiju. Zahvalio je ambasadorki Čen Bo na velikom angažovanju na dovođenju ove kompanije u Srbiju i čestitao prvim zaposlenim radnicima, a ima ih 193.

"Prva produkciona linija je instalirana, druga je stigla, a treća i četvrta stižu do aprila. Očekujem prvih 400 zaposlenih do kraja ove godine, a 800 do kraja 2023. godine", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je jednom od mladića zaposlenih u ovoj fabrici poručio da će zanatlije – stolari, tesari, zavarivači uskoro imati veće plate od menadžera i pi-ar stručnjaka.

"Zato vas molim da što više učestvujete u programu dualnog obrazovanja i da razumete da je tu budućnost, a ne bi je bilo bez ovakvih kompanija", rekao je Vučić, koji je istakao i da je nezaposlenost u Srbiji prvi put ispod 10 odsto.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da je Kragujevac srpski grad poznat po automobilskoj industriji, po "Zastavi".

"Mogu reći da je kompanija našla pravo mesto za sebe u Srbiji", rekla je ambasadorka i dodala da će do 2023. godine vrednost proizvodnje dostići 76 miliona evra.

"Uverena sam da će otvaranje fabrike koristiti razvoju fabrike u Evropi, ali i ekonomskom prosperitetu Kragujevca", rekla je ambasadorka Čen Bo.

Automobilska industrija pomera se ka istoku 

Predstavnik fabrike Stiv Mesaroš rekao je da su izabrali Srbiju za širenje svoje proizvodnje jer se automobilska industrija pomera ka istoku.

"Mnogi naši kupci i proizvođači su uspostavili fabrike u centralnoj i istočnoj Evropi prethodnih godina. Ovo je dobra geografska pozicija, koja može da podrži naše operacije u centralnoj Evropi i nove planove za efikasan transport", rekao je Mesaroš.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao da je fabrika izgrađena za manje od 10 meseci, sa kupovinom zemljišta, dozvolama, gradnjom i opremanjem. 

"Ovo je prva velika kineska fabrika u Kragujevcu u kojoj će biti zaposleno 800 radnika, 800 porodica dobiće još jednu platu", rekao je Nikolić, zahvalivši kineskoj kompaniji koja je prepoznala potencijal Kragujevca.

Kineska kompanija "Janfeng automotiv interiors" je svetski lider u proizvodnji komponenata za unutrašnjost najpoznatijih svetskih proizvođača, poput "Mercedesa".

Kompanija, sa sedištem u Šangaju, ima oko 110 proizvodnih pogona i tehničkih centara u 20 zemalja i više od 32.000 zaposlenih.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво