Beograd regionalni centar za promociju mađarskog izvoza

Posle Tokija, Šangaja i Istanbula, u Beogradu je otvorena kancelarija "Hepe" – Mađarske agencije za promociju izvoza. U poslednjih sedam godina, trgovinska razmena dveju zemalja se udvostručila, a u prošloj godini premašila je dve i po milijarde evra, kaže za RTS generalni direktor "Hepe", Balaž Hendrik. Otvaranje prve evropske kancelarije u Beogradu je deo nacionalne strategije i dokaz izuzetno dobrih političkih i ekonomskih odnosa koji su bolji nego ikada pre – čulo se na otvaranju Predstavništva.

Mađarska ima jaku privredu, čiji je BDP oko 140 milijardi evra. Poslednjih godina trgovinska razmena se udvostručila. Ambasador Atila Pinter je zadovoljan.

"Po redosledu, Mađarska je na 13. mestu po ulaginjima u Srbiji, možemo izjaviti da su se u Mađarskoj pojavili srpski investitori. Moram da vas podsetim da se u poslednih šest do sedam godina trgovinska razmena duplirala. U prošloj godine razmena je premašila dve milijarde evra, a ako pogledamo samo prvih osam meseci ove godine, taj rezultat je premašen četiri do pet odsto", rekao je Pinter.

Rukovođenje kancelarijom povereno je Nemanji Milutinoviću, kaže Pinter i očekuje da će razmena dostići i tri milijarde evra.

"Poslovna klima je odlična, odnosi su fenomenalni, trgovinska razmena je na zavidnom nivou. Potencijal je veliki, a moji saradnici poštovani ljudi u gradovima iz kojih dolaze... pa sam ubeđen u dobre rezultate koje ćemo zajedno ostvariti", rekao je Nemanja Milutinović, počasni konzul Mađarske i direktor "Hepe" u Srbiji. 

Generalni direktor "Hepe" Balaž Hendrik rekao je u intervjuu za RTS da Srbija i Mađarska u narednom peridu žele da povećaju kako obim trgovinske razmene, tako i obim ulaganja.

Gospodine Hendrik, posle Tokija, Šangaja i Istanbula, Vaša vlada, Vaša zemlja je odlučila da otvori kancelariju u Beogradu. Šta je glavni razlog?

– Jednostavan odgovor je da imamo strategiju, a kada imamo strategiju pokušavamo da je ostvarimo kroz akcije. Smatramo Balkan prirodnom, strateškom lokacijom za Mađarsku i razvoj mađarskog biznisa. Zbog toga smo odlučili da otvorimo kancelariju u Beogradu, ali ne samo običnu već regionalnu kancelariju, koja će delovati ne samo u Srbiji već i u drugim zemljama na Balkanu.

Koje će biti glavne aktivnosti "Hepe" u Srbiji?

– "Hepa" je po svom imenu Mađarska agencija za promociju izvoza, to je vladina agencija, što znači da sa mađarske strane promovišemo izvoz naše robe, usluga i kapitala.

U kojim oblastima se očekuje najbolja saradnja?

– Veoma smo srećni zbog okvira koji trenutno imamo jer nikada do sada nismo imali tako dobre odnose između naših zemalja, pa je to sjajan okvir, politički okvir je jasan.

Naročito u poslednjih šest do sedam godina?

– Da, upravo tako. Mi smo veoma srećni zbog toga. Razvoj biznisa je drugo pitanje, moramo da to duboko i pažljivo analiziramo. Ono što vidimo kao rezultat je veoma dobro, lepo, prosperitetno. Kao što smo ovde čuli, mi smo udvostručili obim trgovinske razmene između naše dve zemlje. Ali, kao što ste rekli, to nikada nije dovoljno pa moramo da postavimo dodatne ciljeve, želimo da povećamo ne samo obim trgovinske razmene već i obim ulaganja. Imamo značajan broj investicija u Srbiji, na primer, predstavništva energetskih i finansijskih kompanija. Ali na drugom nivou želimo da uključimo mala i srednja preduzeća, da dve strane rade ruku pod ruku, da radimo i iskoristimo poslovne prilike.

Ambasador Atila Pinter kaže da je Mađarska na 13. mestu po investicijama u Srbiji. Kakav je Vaš plan, kakav je plan "Hepe" u Beogradu, u šta će se investirati?

– Ono što je "Hepa" započela jeste takozvani balkanski investicioni program.

To je deo mađarske nacionalne strategije?

– Da, to je tačno. Taj program u suštini podržava mađarske kompanije kada odluče da ulažu na primer u Srbiju. Mađarska vlada podržava te incijative, možemo da pružimo finansijske programe za te firme koje su osnovale zajedničke firme u Srbiji sa srpskim partnerima i da ulažu u različite industrijske grane, ali je za nas važno da to radimo sa našim partnerima, srpskim kompanijama, jer poslovne prilike moraju da se uklapaju u nacionalnu strategiju, u ovom slučaju, u srpsku. Na primer, industrija hrane, agrar, turizam, energetika, farmaceutska industrija, to su sve oblasti za koje smo vrlo zainteresovani, imamo znanje, dobro iskustvo i kompanije, a one naravno razmatraju mogućnosti za rast i da odu u inostranstvo, a mi kao "Hepa" smo zadovoljni što ih podržavamo.

Da li to znači da će udružene srpske i mađarske firme moći zajedno da učestvuju na trećem tržištu?

– Da, naravno, to je jedna od mogućnosti. Srbija i srpske kompanije mogu da donesu konkurentske prednosti u te poslovne odnose, mi smo time veoma zadovoljni. Naravno, videćemo u kraćem vremenskom periodu, Srbija će se pridružiti EU, a to je već drugačije razmišljanje. Ali mi mislimo na rast tržišta i resursa koje imamo ne samo u pogledu kompanija već i geografski.

Susedi podržavaju jedni druge. Političke i ekonomski odnosi su odlični.

– Da, bićemo nesumnjivo jači. Kada odlučimo da idemo na neko tržište, to je onda veoma jak predlog.

Hajde da pomenemo i trgovinsku razmenu između dve zemlje. Sada je to preko dve milijarde evra, vi rekoste da očekuje tri?

– Da vas ispravim, iznos je za 2018. godinu bio dve i po milijarde evra. I ove godine beležimo rast u nekim podacima pa se nadamo da će tih dve i po milijarde evra biti premašeno do kraja godine. Ali svakako, pred nama je cilj da dostignemo tri milijarde evra pa mislim da ćemo naredne godine razgovarati o tome.

I vi će biti jedan direktor zadovoljan kako radi predstavništvo "Hepe" u Beogradu? 

– Naravno, veoma smo zahvalni zbog ove kancelarije, daćemo joj svu neophodnu podršku, u obrazovanju i drugim resursima, sredstvima i aktivnostima. Bićemo u kontaktu i sa lokalnim vlastima, na primer sa vašom Privrednom komorom, drugim agencijama, Razvojnom agencijom Srbije kako bismo podstakli inicijativu.

Nadam se da se vidimo u Beogradu – kada bude ta magična suma od tri milijarde evra.

– Uvek kada budete hteli.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво