Kijev odbio ponudu "Gasproma", Evropljani pune skladišta gasa

"Gasprom" je zvanično i Ukrajini ponudio novi jednogodišnji ugovor o tranzitu gasa uz uslov da se odbace i međusobne tužbe. Kijev to ne prihvata. Ta zatezanja dovode u pitanje nastavak tranzita gasa od Nove godine ukrajinskim gasovodom koji snabdeva Evropu.

Ukrajini 31. decembra ističe i ugovor o tranzitu ruskog gasa, te traže novi, i to na deset godina. Vreme ističe, a dogovora nema, jer Rusija želi samo jednogodišnji ugovor. "Gasprom" je saopštio da su oba kraka "Turskog toka" napunjena gasom koji će ka Turskoj poteći do kraja godine.  

"Pošto je početkom decembra poslednja runda pregovora u sastavu Kijev, Moskva i Brisel kao posrednik, mislim da je to na neki način otkrivanje karata da bi svi izboksovali bolje uslove, a verujem da će se ugovor na kraju postići", kaže Jelica Putniković iz "Balkan magazina".

Dok se ne završe gasovodi "Severni tok 2" i "Turski tok" jedna od mogućih opcija na stolu za dogovor, a i najprihvatljivija za evropske potrošače, jeste smanjenje isporuka ukrajinskim gasovodom, i to za trećinu.

"Nekada je preko Ukrajine išlo i 150 milijardi kubika gasa godišnje. Danas jednostavno gasni sistem preko Ukrajine nije sposoban za takve količine, godinama se raubuje, ne obnavlja i neke njegove objektivne mogućnosti su znatno ispod sto milijardi", kaže Srećko Đukić, bivši ambasador.

Ipak, zebnja od zavrtanja ventila raste pa su sve zemlje napunile skladišta, a ugovaraju se i dodatne količine gasa.

"Srbijagas i Vlada preduzeli su sve mere da obezbede sigurnost čak i u slučaju da dođe do problema sa isporukom gasa preko teritorije Ukrajine. To znači da snabdevanje gasom neće biti ugroženo, bez obzira na potencijalne teškoće", navodi "Srbijagas" u saopštenju.

Pored snabdevanja Evrope, Rusija se sve više okreće potrošačima u Aziji. Rusija i Kina već idućeg meseca pustiće jedan od najvećih gasovoda na svetu "Snaga Sibira" koji će plavi energent dopremati do kineskih potrošača.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво