“Alipej“ u Srbiji - način da se tržište ozbiljnije razvija

U narednih nekoliko meseci u Srbiji bi trebalo da se omogući plaćanje preko "Alipeja" - platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu kompanije "Alibaba". To je izjavila srpska premijerka u sedištu najveće internet prodavnice u gradu Hangdžou. Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije kaže za RTS da je to dobra vest i za razvoj tržišta i za potrošače.

Žarko Malinović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da "Alipej" za razliku od drugih sličnih proizvoda na tržištu ne skida novac sa računa korisnika dok se roba ne isporuči potrošačima.

"Sa jedne strane to će možda podstaći razvoj naših sličnih aplikacija, ali je važno i za kineske građane koji dolaze u Srbiju, jer više od milijardu korisnika u Kini koristi ovu aplikaciju", istakao je Malinović.

Prema njegovim rečima, u Kini su se različiti aspekti tržišta tome prilagodili.

"Imate trgovinske lance u Kini, kao što je Seven eleven, koji omogućavaju da robu široke potrošnje platite na ovaj način. Taksi usluge možete takođe plaćati na ovaj način u Kini. I to jeste način da se tržište ozbiljnije razvija", naglasio je Malinović.

Navodi da će Srbija vrlo brzo to zakonski zaokružiti.

"Oni su već sa svim mogućim ‘kartičarima’ povezali svoj vid plaćanja, tako da ćete jednostavno moći da kreirate nalog i prebacite na račun novac koji želite da trošite, tako da će to biti jednostavno i za naše građane koji žele da koriste taj vid plaćanja", naveo je Malinović.

Veliki broj građana, bez obzira na dob, kako je napomenuo, koristi pametne telefone.

"Kao što imamo razne druge aplikacije, tako postoji i aplikacija da od svog telefona napravite novčanik, da znate u svakom trenutku koliko novca imate i da vrlo jednostavno, čak i bezkontaktno možete da platite", naveo je Malinović.

Logistički centar - šansa i za proizvođače

Od 430 miliona Kineza koji kupuju u najvećoj onlajn prodavnici "Alibaba", 70 odsto plaća mobilnim telefonom. Razgovora se sa "Alibabom", ali i sa ostalim kompanijama koje bi da otvore svoje razvojne centre u Srbiji.

"To bi mnogo značilo i dalo bi dodatnu energiju našoj industriji i mogućnost za razvoj naše startap zajednice. Važno je i što su se otvorili razgovori i što se razgovara o logističkom centru 'Alibabe' na teritoriji Srbije. To bi bio logistički centar koji ne bi pokrivao samo teritoriju Srbije već i širi prostor. To bi mnogo značilo za našu ekonomiju", naveo je Malinović.

To je, kako navodi, šansa i za proizvođače.

"Mi već sad imamo jedan broj malih proizvođača iz Srbije koji prodaju svoje proizvode preko 'Alibabe' i ovim bi njihovo interesovanje za proizvode iz Srbije bilo veće, jer bi pojeftinilo njihove operacije. To je ozbiljna šansa ukoliko je iskoristimo", istakao je Malinović.

Logistički centar bi, kako je naveo, podrazumeva da sve vrste roba koje nude i koje preko algoritama znaju da su potrebni ovom tržištu dolaze na našu teritoriju.

"To znači mnogo i što bi logistički centar zaposlio određeni broj ljudi i što bismo mi imali od toga i fiskalne prihode", zaključio je Malinović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво